fbpx

Siste dag som Meny – blir Spar

Radio Rjukan23. april 201612min
2016-04-23-458_6426

Glenn Grumheden å bytte konsept til Spar, etter at Meny Rjukan har eksistert på Rjukan i mange år. Meny krever flere kvadratmeter enn det selskapet G-Mat Meny Rjukan AS kan finne på stedet han er nå på Rjukan, og med økte krav til utskifting av varesortiment flere ganger i året. 

Spar er den eneste av Tinns butikker som er heleid lokalt, og ikke en såkalt franchise-butikk styrt sentralt. Likevel har kjeden Many klare krav som endrer seg til stadighet.
– Jeg har vært rundt og sjekka, og sett spesielt i Kragerø hvor skreddersydd det er behovet i turistbyen. Vi vet hva som kreves av en høykvalitetsbutikk på Rjukan, og når vi kan skreddersy butikkens utvalg etter behovet til turister og fastboende, blir det bra. Ja, til  ogmed bedre enn det har vært, lover Grumheden.
""Han garanterer at Spar Rjukan blir like gode på ferskvarer, kjøttdisk, fisk, ost og catering som før. 
– Jada, til og med bedre, sier Grumheden, som får noen strevsomme dager, men med mange til å hjelpe seg med ombyggingen.

Bygging av ny butikk på Sportsplassen lenger opp mot Rjukan sentrum er ikke blitt avklart i god nok tid, og prosjektet der blir nå skrinlagt. Der er det uavklart med hensyn til både arkeologiske utgravinger og naboklager, selv om kommunen har gjort sitt for å legge til rette. Verdensarven har også begrenset muligheten til å lage et senterbygg på flere etasjer, som kunne gitt større handel i området. Bygget vil da skygge for mye for O-Type-husene som er et kjennemerke når man kommer inn i Rjukan sentrums Verdsensarv-område.

""Spar er Europas største supermarkedskjede og et anerkjent varenavn, noe som også innebærer at besøkende turister i større grad vil kjenne igjen Spar enn de andre norske kjedenavnene.
Slagordet er "Du kjenner oss!" nettopp fordi det skal være gjenkjennelig, og det har blitt brukt som slagord for Spar Norge i deres reklamer.
Spar har hele 12 200 (!) dagligvarebutikker i 36 land, hovedsaklig i Europa, men også i Sør-Afrika, Australia, Mauritius og Argentina. I Norge er det ca. 280 lokale supermarkeder.

Selskapet ble grunnlagt i 1932 basert på samvirkeprinsippet. Navnet var opprinnelig "de Spar" som er Nederlandsk, der konseptet oppstod. Uttrykket står for "Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig" som kan oversettes med «Gjennom samstemt samarbeide profiterer alle regelmessig». De Spar på nederlandsk betyr gran, og selskapets logo er derfor et grantre. 

Spar-kjeden er NorgesGruppens profilkjede og forvaltes og driftes av Kjøpmannshuset Norge AS. Kjeden består av 280 lokale supermarkeder spredt over hele Norge. Spar skal tilby et godt utvalg av ferskvarer, brød og bakervarer, frukt og grønt, samt spesielt varer fra lokale leverandører.

Den første Spar-butikken ble åpnet i 1983, og allerede året etter fikk grossistselskapet Joh. Johannson AS som nå er Norgeskjeden rettighetene til å bruke navnet Spar i Norge. De største butikkene i Spar-kjeden i Norge heter Eurospar og består av 33 supermarkeder på landsbasis. Eurospar får alle varene fra en vanlig sparbutikk, i tillegg til et større og bredere utvalg, spesielt på ferskvare og frukt- og grønt.

– I forhold til størrelsen på butikken i bydelen Tveito er dette den beste løsningen for oss, sier Grumheden, og sikter til at det ennå ikke er noen endelig avklaring på om han får bygge på Sportsplassen like ved nedre Rjukan sentrum.
Saken vaker mellom ulike instanser, vernekrav og fylkesmyndigheter, i tillegg til at det er funnet oldtidsrester av smier etter arkeologiske utgraveringer. Saken står også i stampe med hensyn til bygget utførelse, utseende og antall etasjer.
Så i uke 17 i april går Grumheden og G-Mat over til Spar etter 17 år i Meny.

Men det har sittet langt inne G-Mat Meny Rjukan AS, som har tviholdt på Meny, selv om antall kvadratmeter (650 m2 for butikk + 550 m2 for lagerlokaler) ikke har passet Meny-konseptet. 

Selve omprofileringen vil ta en halv uke fra etter stengetid lørdag 23. april, gi en halv ukes inntektstap, og mye investeringer i nytt inventar. Grumheden beregner minst 3 millioner kroner i kostnad og omsetningstap.
– Men det tjener seg alltid inn på sikt, sier Grumheden, som med det nye konseptert og kjedetilhørigheten er sikker på vil resultere i økt omsetning.

Den lokaleide familiebedriften G-Mat Meny Rjukan AS har idag 21 ansatte fordelt på 12 årsverk, og omsetter for i underkant av 50 millioner kroner i året. Men marginene i bransjen er ikke større enn at overskuddet er på ca 1 prosent av omsetningen, hvilket vil tilsvare en fulltidsstilling. Da er det viktig å velge riktig vareutvalg og ha rett konsept.

""Det betyr at påsken blir siste gang du møter Meny-plakaten med søndagsåpent.
Men søndagsåpent lir det hele sommeren i Spar.

Hva vil bli endringene?

– Det vil bli nye kjølereoler og skap, og f.eks det meste av frukt og grønt vil bli oppbevart i nye kjøledisker. Bare i den avdelingen blir det hele 15 meter med nye kjøledisker. Kjøtt, delikatessedisker, fiskedisk, varmdisk og ost i løsvekt vil bli minst like bra som det er i dag, og tilbudet av økologiske matvarer og mat til allergikere vil bli langt bedrer enn idag.

Under ombyggingen skal mer enn 50 i arbeid på høytrykk. RILs håndballgruppe er leid inn som sjauere for å pakke ned hele butikken, mens kjedefolk setter opp nytt inventar med hjelp fra disse. Butikken vil da måtte holde stengt fra mandag til fredag i uke 17. Fredag åpner den nye butikken klokka 10.

Planene for en ny og større Meny-butikk ved Rjukan sentrum står i stampe. Det skyldes at Telemark fylkeskommune og Tinn kommune har fått en verdensarvstatus å forholde seg til, og at det er funnet ting av arkeologisk verdi som man sannsynligvis ønskesrå undersøkes nærmere.
– Jeg har ikke gitt opp prosjektet, men det får ta den tiden det tar. Det går saktere enn jeg hadde håpet, når det er så mange som skal involveres. Kommunens og politikerne velvilje holder ikke, og da må i mellomtida bedriften tjene penger for å ikke stagnere, sier Glenn Grumheden, som gleder seg til å presentere det nye Spar-konseptet.
– Vi gleder oss til å ønslke velkommen i en omprofilert forretning!

Linker:
Menys nettside
Spars nettside

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia