fbpx

Parkeringskaos tross skyttelbuss

Radio Rjukan26. juli 20168min
stavsroparkering_140e

​Parkeringsproblemene ved Stavsro, turistveien til Gaustatoppen, er like store som før. Kantparkering på begge sider av veien, i flere kilometer i hver retning. Det blir parkert helt opp til Flistjønnskaret. Søndag var det mer enn 1000 biler prkering langs veien.

Den som trodde at skyttelbuss ville ta knekken på parkeringskaos langt fylkesveg 651 mellom Gaustablikk og Flistjønnskaret, tok feil. Folk i tusentall drar til Gaustatoppen, og det er kaos i helgene. 

På sosiale medier er det hoderystende kommentarer til at man stenger av parkeringen i turistsesongen for å starte utveldelse og ombygging av parkieringsforholdene ved Stavsro.
Det er også mange som ikke forstår at markedsføringen av den nye skyttelbussen er bedre.

Før årets sesong har Tinn og Hjartdal kommuner, med Telemark fylkeskommune på laget brukt et millionbeløp på bussrute for å avhjelpe parkeringskaoset med skyttelbuss som Radio Rjukan har behørig omtalt tidligere.

Bussruta har nå kjørt i skytteltrafikk mellom Rjukan og Kovstul i Tuddal daglig i tre uker. Målet for det tre-årige prøveprosjektet er altså at Gausta-topp-turistene skal ta bussen til fjell, i stedet for bilen, og dermed unngå å skape det parkeringskaoset som har vært ved Stavsro på fine sommerdager de siste årene.

Kantparkering på begge sider av veien, i flere kilometer i hver retning. Det blir parkert helt opp til Flistjønnskaret. Mange av bilene står også parkert halvveis ut i veien. Forleden så jeg en bil som var skrapet opp på hele den sida av bilen som sto ut i veien, forteller Notodden-mannen Tore Hagen, som er leder for Toskjær Hytteeierforening og storbruker av dette området – og også veien.
Millioner
Hagen, en velkjent aktør fra offentlig forvaltning i Noptodden i årevis, har også dokumentert den ureglementerte parkeringen denne uka med kamera.
– Vi for vår del i Toskjær Hytteeierforening var betenkt overfor denne skyttelbussen, der det var tenkt parkering for bussbrukerne på Toskjær midt i hyttefeltene våre, sier Notodden-mannen Tore Hagen, som er leder for Toskjær Hytteeierforening til Telen.

– Det er godt belegg på enkelte av avgangene, særlig ruta klokka 9.15 fra Rjukan. Og jeg kan vel si at det hadde vært enda flere biler i fjellet om ikke bussen hadde gått, sier Anfinn Maurud i tinn Billag i en kommentar til RA.

På NRK går mannen som står bak idéen om skyttelbussen på strekningen, lederen av Tuddal næringslag, Audun Darrud ut med en advarsel.

– Det nå haster med å få slutt på trafikkaoset på Gaustatoppen. Er det noen som ikke har gjort jobben sin? undrer Audun Darrud seg når han ser kaoset på Stavcsro.

Vinteren 2016 ble det satt i gang et tre-årig prosjekt som skulle få slutt på kaoset. Parkeringsvakter og skyttelbuss var blant tiltakene. Disse skal igang til høsten, i august og september, som tradisjonrelt er de største besøkshelgene for Gaustratoppen.

Darrud etterlyser også informasjon og skilting, slik at turgåerne vet hva slags tilbud som finnes når de kommer inn i det attraktive turområdet. Han mener det burde vært gjort før turistsesongen var i gang.
Darrud, som også er aktiv i Røde Kors, frykter at liv skal gå tapt, fordi det tetter seg så til at utrykningskjøretøy ikke slipper til.
– I verste fall får vi dødsfall fordi dette er for dårlig organisert, og det kan vi ikke tillate, mener han.

På de travleste dagene er det opptil, og kanskje over 1000 parkerte biler, mens det kun er 250 parkeringsplasser mellom Stavsro og Gaustabanen. 

– Nå blir det satt opp godt med skilter på fredag som viser hvor det går busser fra, hvor en kan parkere for å ta buss samt skilt som viser om det er ledig eller fullt både ved Stavsro, nede i Svinroi og ved Tuddal høyfjellshotell. Det vil bedre informasjon rundt hvor det går buss fra men kanskje enda viktigere at det blir opplyst før en kjører opp til Stavsro at parkeringen er full. Dette samt parkeringsvakter som anviser og kan informere vil jeg tro oppleves mye bedre for turistene inntil det kommer flere plasser, sier Espen Faane hos NCC som har ansvaret for veien.

Tidligere saker på Radio Rjukan om parkeringskaos og skyttelbuss: 
Flere parkeringsplasser ved Gaustatoppen
Nytt parkeringskaos ved Stavsro
Hjartdal vil hsa buss til Stavsro
Sommerfjellbuss med nye muligheter
Bedrer Gaustatoppen-opplevelsen

Aktuell link:
Slik går skyttelbussen

Foto: Kjell Magnar Teigen

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia