fbpx

Jobber for å få Nasjonal Turistvei til Tinn

Radio Rjukan23. februar 201724min
nasjonal-turistvei_66b3

""Med fylkesordfører Sven Tore Løkslid og fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i spissen møtte både Tinn, Notodden og Hjartdal kommuner sammen med Statens Vegvesen til diskusjon og strategimøte for å få en Nasjonal Turistvei gjennom verdensarv-kommunene fra Hjartdal til Tinn over Gaustaråen, Fv651. 

At Telemark ikke fikk Nasjonal Turistveg da disse ble valgt sjokkerte mange da det skjedde, men var bare nok et eksempel på at Telemark forbigås i en rekke nasjonale sammenhenger.

– Ein bra dag på Rjukan der vi diskuterte muligheter for Nasjonal Turistveg, og korleis Øst Telemark kommunane sammen med fylkeskommunen skal utnytte reiselivspotensialet i området, sier Løkslid.

Her står Løkslid på trappa til Rjukan Admini sammen med bl.a. Åslaug Sem-Jacobsen (varaordfører Notodden kommune), Kjell Solheim (Statens Vegvesen), Evy-Anni Evensen, Bengt Halvard Odden (Hjartdal kommune), og en stor delegasjon fra Tinn, med varaordfører Sanja ""Pasovic, Rune Lødøen og Halvor Lurås i spissen.
Runar Lia var der i spissen for en delegasjon for regionsmuseet NIA, Tinns Verdensarvkoordinator Øystein Haugan, Telemarks Verdensarvkoordinator Alexander Ytteborg og Daglig Leder i Gaustabanen Halvor Br, Haukås var også blant de som møtte på Admini til diskusjonene.
Løkslid fikk mandag postet dette bildet på Telemark Fylkeskommunes facebookside.

""Nasjonal Turistvei interesserer mange.
Det er 18 av dem i Norge (se kart til høyre), og alle er ved eller mot kysten, så mulighetene bør være tilstede.
Hovedutfordringen er kravene Statens Vegvesen selv setter til veikvaliteten og veisikkerheten.
(Les er i faktaboksen nedenfor.)

Per Lykke mener ambisjonene bør være større for vegen:
– Nasjonalturist vei Tuddal – Rjukan er veldig viktig. Men hvis man tenker turistattraksjoner, reiseliv og verdensarv, burde ikke turistveien også gå videre fra Rjukan til Rauland? I tillegg til storslagen natur får man Krossobanen, NIA, Hardangervidda Nasjonalparksenter. Begge de to siste er også nasjonale anlegg, mener Per Lykke.

– For mange år siden, da Eldhus-prosjekter i Hjartdal samarbeidet med VisitTelemark og Nasjonale Turistveier var et relativt nytt begrep, introduserte vi nasjonal turistveg fra Notodden til Odda over Tuddal/Rjukan/Rauland. En spennende variasjon av by/industri/jordbruk/fjellbygder og hvordan disse elementene er avhengig av hverandre. Ta gjerne opp tråden og tenk helhetlig, sier Ruth Gunlaug Haug fra Hjartdal.
 

FAKTA – NASJONSALE TURISTVEGER

Nasjonal turistvei (Nasjonal turistveg) er veier i Norge som har fått offisiell status som veier hvor det skal investeres ekstra for å få en infrastruktur som passer turistnæringen og reisende langs disse veiene. Initiativtaker for prosjektet er Statens vegvesen og de presenterer prosjektet som en reise i harmoni med det ytre landskap og ens eget indre.

Satsingen på nasjonale turistveier ble vedtatt av Stortinget i 2001.

Statens vegvesen startet Nasjonal turistvei som en prøveprosjekt i 1994, utvikling av turistveier startet for fullt i 2004. Over 50 arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere er involvert og totalt budsjett for satsingen er rundt 3,5 milliarder kroner. Målsettingen er å tilby veifarende bilturister 18 nasjonale turistveier med en samlet lengde på ca. 1 800 km innen 2015. Denne særskilte turistattraksjonen skal stimulere veifarende turister til å benytte Norge som sitt feriemål og gjennom det styrke næringsgrunnlaget. Godkjente strekninger vil bli profilert med en egen logo (turistveisymbolet).

Krav til standard:
For å oppnå dette må det foretas store investeringer for å få løftet veiene opp på det nødvendige nivå. Dette omfatter:

  • Standard og sikkerhet på selve veien
  • Rasteplasser av god kvalitet på rett sted
  • Utsiktspunkt som er tilrettelagt
  • Informasjon
  • Serverings- og overnattingsmuligheter
  • Aktivitetstilbud og opplevelser utover selve kjøreturen

Alle godkjente veier blir vurdert på nytt hvert femte år for å sikre kvaliteten.

Godkjente strekninger:
18 veisystemer har blitt klassifisert som Nasjonal turistvei. Alle 18 strekninger er per 2012 merket med symbolet for nasjonale turistveger. En del arbeid på noen strekninger gjenstår frem mot år 2020. De tidligere strekningene Helgelandskysten nord og Helgelandskysten sør har blitt vedtatt slått sammen av Vegdirektøren.

Etter Vegdirektoratets vurderinger er det bare 15-25 strekninger som har potensial til å oppnå status som nasjonal turistvei i løpet av de neste 25 årene.

Kilde: Wikipedia

Linker:
Nasjonale Turistveger
Se posten på facebook 

Foto: Sven Tore Løkslid og Nasjonale Turistveger

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia