fbpx

Folk slurver med brannsikkerheten på hytta

Radio Rjukan12. april 20174min
hyttebrann_396d

– Undersøkelsen viser med all tydelighet at noen ikke tar brannsikkerheten tilstrekkelig på alvor, sier adm. direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp.
– En fritidsbolig har de samme lovpålagte krav til røykvarsler og slokkeutstyr som en vanlig bolig. Det viktigste er likevel at slikt utstyr bidrar til å redde liv og verdier. Vår klare oppfordring er at man tar dette på alvor, og påser at hytta er utstyrt slik den skal være, sier Søtorp.
 
Tall fra Finans Norge viser at det gjennomsnittlig brenner i rundt 1000 fritidsboliger i Norge pr. år. Gjennomsnittlig forsikringsutbetaling er på hele 300.000 kroner for disse brannene.

– Brannsikkerhet er ekstra viktig på hytta, siden det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram. På hytta må du selv være forberedt på å slokke en eventuelt brann, sier Ole Irgens i Tryg Forsikring.
– Det er ikke sikkert at forsikringen dekker uheldige forhold og hendelser som oppstår som følge av slik egeninnsats, sier Irgens.
 
Hyttefolket bekrefter også at de legger ned mye håndverksmessig egeninnsats. En tredjedel sier i undersøkelsen at de utfører arbeid på hytta av håndverksmessig karakter, uten å være faglært til dette.

Nå i påsken skal brannvesen over store deler av landet ut og treffe hyttefolket for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en trykksak utformet som en minihytte, samt røykvarslerbatterier. Minihytta skal henges opp et egnet sted i den virkelige hytta, og gir en god oversikt hva man må tenke på for å unngå brann. Den har også et magasin til ekstra røykvarslerbatteri slik at man alltid har dette tilgjengelig. Kampanjen utføres av brannvesenet i de fleste av landets store hyttekommuner i samarbeid med Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

Det lokale brannvesenet er med på aksjonen. I Tinn er det nærmere 4000 hytter og fritidsboliger, og mer enn 100 kommer til hvert år.
– Det er nok ikke bedre i Tinn, tror Brannsjef Ken Espen Drager, som ber for benytte påsken for å sjekke om de har brannsikret hytta.

Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:
– Test røykvarsleren hver gang du tar hytta i bruk.
– Gå aldri fra levende lys.
– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
– Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.
– Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.
– Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.
– Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.
– Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldende regelverk
– Sjekk skorstein og ildsted. Fei skorstein etter behov.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia