fbpx

Vennskapssamarbeid inviterer til kritikerbejublet film

Radio Rjukan15. mars 20177min
ixcanul2_97f0

""Tinn kommune er offisielt vennskapskommune med Reu, med de tradisjonelle maya-områdene Retalhuleu og Champerico på sør-vestsiden av Guatemala, og har vært det siden år 2000.

Et enstemmig formannskapsvedtak 18. oktober det året ble det vedtatt å opprette vennskapsforbindelse med Reu, og å slutte seg til Vennskap Nord/Sør, etter at man hadde mottatt brev fra kommunestyret i Retalhuleu kommune  til Tinn kommune om å få til et vennskapssamarbeid.

Mandag er det årsmøte i foreningen, som er åpen for alle interesserte, men denne gang er det også ganske spesielt at man har en guatemalansk film på programmet. 

Den bejublede guatemalanske filmen "Ixcanul" som på engelsk har fått navnet "Volcano" ble den første filmen som ble plukket ut til å representere Guatemala i Oscar-konkurransen om beste utenlandske film – en historisk begivenhet for det fattige landet i Mellom-Amerika.Og nå får den en spesialvisning på Rjukan, i auditoriet på Rjukan videregående skole.

– Vi har fått lov av det norske distribusjonsselskapet å leie filmen til offentlig visning og vil vise den i forbindelse med vårt årsmøte i foreningen Vennskap Tinn – Reu mandag, forteller Palma Marie Sebu.
– Så er du nysgjerrig, og har lyst til å vite mer om Guatemala er det bare ¨møt opp på videregående skole til mandag. Ingen forpliktelser, sier Palma Sebu.
– Årsmøtet er fra klokka 18, og vi regner med at filmvisningen blir i 19-tida, sier Sebu, som ser fram til å vise filmen som har fått så mye internasjonal omtale og ros.
På møtet før det får vi får bevertning med retter fra kokeboka Grenseløs mat. Matlaging står 9. klasse fra Tinn Montessoriskolen for.

Det er mulig å melde seg inn i foreningen på nettsida. Medlemskontingenten brukes til stipendordningen for at ubemidlede ungdommer skal kunne fullføre videregående skole.

– Filmen Ixcanul går jo midt inn i miljøet vi er blitt kjent med i Guatemala, og jeg håper det er en fin film, sier Sebu, som heller ikke har sett filmen selv ennå.
– Vi ønsker i alle fall alle interesserte velkomne, enten de er medlemmer eller ikke, sier Sebu.

Filmen handler om i to sterke Maya-kvinner, en mor og hennes datter som utspiller seg i et lite jordbrukssamfunn ved foten av en vulkan i det guatemalanske høylandet, hvor en gruppe kaffebønder lever et liv upåvirket av moderne teknologiske framskritt. I handlingens sentrum står den 17 år gamle Maria, som er lovet bort til plantasjeformannen Ignacio, men som egentlig er mest interessert i den jevnaldrende arbeideren Pepe. Pepe drømmer om å forlate plantasjen og reise til USA, og dette vekker en lengsel etter et annet liv i den unge kvinnen – en lengsel som får dramatiske konsekvenser.

Saken fortetter under traileren:

Trailer:

Ixcanul er bekrevet som et nydelig fotografert drama om unge, søkende mennesker som lever i et isolert samfunn hvor de sosiale strukturene bygger på eldgamle tradisjoner.
Regissør Jayro Bustamantes fascinasjon for landskaper sender tankene hen til Werner Herzogs spillefilmer og bruker vekselvis mystiske, majestetiske og fremmedgjørende naturtablåer som en sentral del av historiefortellingen.

Jayro Bustamantes film har fått svært gode kritikker og har utrolige 100% godkjent fra kritikerne på Rottentomatoes, og fikk kinopremiere i Norge i fjor høst. Den kom imidlertid ikke til Rjukan som kinofilm.

Linker:
Vennskap Tinn – Reu/Champerico på facebook
Vennskap Tinn-Reus sin nettside

Arrangementsfakta:
Årsmøte Vennskap Tinn-Reu
18.00 Årsmøte med vanlige årsmøtesaker.
18.30 Bevertning. Elever fra Montessoriskolen (9. klasse) lager mat fra boka – «Grenseløs mat».
ca 19.10 Filmvisningen Ixcanul (Med norsk tekst)
Distribusjon: Tour de Force – Produksjonsår: 2015
Lengde: 1 t. 31 min. – Aldersgrense: 12 år

Kart: Ezilon Maps

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia