fbpx

Vemork i fokus i premierefilm

Radio Rjukan10. oktober 20158min
vemork-film_836c

"Heddas natt" er en 13 minutter lang kortfilm om Hedda, som ankommer museet på Vemork i sin VW Beetle like før det skal stenges for dagen. Hun får imidlertid lov av museumsvakten (spilt av Rjukans egen Martin Andersen) til å se utstillingene i 10 minutter fordi hun har reist langt. Men det ender med at hun blir innelåst for natta. En natt der hun uten mobilforbindelse får tatt et oppgjør med seg selv og sitt forhold til sin lenge avdøde far, yrkessoldaten. 

""Gransherads egen filmregissør Ingebjørg Torgersen, utdannet ved filmskole i Danmark med mange års fortid i NRK, har ikke gitt opp filmbransjen selv om hun har overtatt familiegården i Gransherad. Hun måtte imidlertid gi opp jobben i rikskringkastingen, men i og med at hun er utdannet agronom, falt det seg naturlig å lage produksjonsselskapet Film, Teater & Trær, som også er selskapet bak hennes nye kortfilm.
Fra før av er hun kanskje mest kjent for et segment i den norske film,en "Folk flest bor i Kina", samt at hun har jobbet med Christopher Nielsens Slipp Jimmy Fri, men før fredagskvelden premiere, viste hun også kortfilmen "Sykehusklovnene" for det fremmøtte publikum som oppvarming.

""Etter kort presentasjon, ble "Heddas natt" vist for det fremmøtte publikum, og mottok store ovasjoner for en spent og engasjert fimmmaker. Torgersen fikk så crewet opp til heder og hver sin rose, før hovedrolleinnehaver Jeanne Bøe ble med og snakket om filmen, samt mottok spørsmål fra et engasjert publikum.
Jeanne Bøe har også forfattet hovedinnholdet i monologen hun fører i løpet av natten. Den er hentet fra en større mnonolog hun har skrevet, inspirert av Ibsen og Hedda Gabler.
– Ibsen er en favoritt og Hedda Gabler er kanskje den største favoritten, sa Jeanne til Radio Rjukan, og fortalte at de fant ut at deler av teksten ville pasase fint i filmen som ble til ved at de to samarbeidet.
– Jeg har lenge hatt lyst til å lage film her på vemork, og da Telemark ble med i Sør-Norsk Filmsenter, ble det fort klart at vi ønsket å få til ""noe sammen her, sa Torgersen.
Hun fikk umiddelbar respons fra Kirsten Rask i Sør-Norsk Filmsenter etter et møte mellom interesserte i fylkets filmbransje.

Vemork danner både bakteppe og kulisse for filmen, og også solspeilet og Gaustatoppen er med for å illustrere hvor man er.
Filmen er flitt filmen av Hilde Malme, og har musikk komponert av mangeårig samarbeidene Ståle Caspersen.
– Det falt naturlig, og det var gøy å få med solspeilet også, siden Martin Andersen sa ja til å spille museumsvakten. Vi har kjent hverandre noen år, og nå fikk vi endelig muligheten til å jobbe sammen, sier Torgersen, som synes det var perfekt med en museumsvakt med Ibsen-skjegg som leste Hedda Gabler når det ikke var noe å gjøre i jobben på vakta. Vi filmmakere liker jo å putte inn noe slikt underveis, sa Torgersen, som var veldig fornøyd med filmens mottagelse.
– Det er alltid litt nervøst i forkant, men vi er veldig fornøyde med hva vi har fått til for et tross alt lite budsjett, sa Torgersen om filmen som er nok en Rjukan-PR.
– Det er alltid gøy å komme tilbake til Rjukan. Jeg bodde her noen år, sier Jeanne Bøe. 
– Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til Vemork, og har alltid ønsker å gjøre noe her, sa Torgersen, som er godt fornøyd med resultatet som er god PR også for museet.

""Fakta om "Heddas natt": 
”Heddas natt” – en monolog, kortfilm, 13 minutter.

Med:   Jeanne Bøe (& Martin Andersen)
Manus: Jeanne Bøe & Ingebjørg Torgersen
Regi: Ingebjørg Torgersen
Foto: Hilde Malme

Lyd & klipp: Lyder Janøy

Musikk: Ståle Caspersen

Assistent: Gro Knutsen

Produsert av Film, teater & trær

Med tilskudd fra Sørnorsk Filmsenter ved Kirsten Rask

Takk til: Norsk Industriarbeidermuseum Vemork & Hafstein gård.

""

 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia