fbpx

Utstilling med Borgny Svalastog i Telemarksgalleriet

Radio Rjukan22. januar 20214min
borgny-svalastog

Norsk industriarbeidermuseum (NIA) stengte dørene for alle besøkende og avlyste alle arrangementer 5. januar i 2021. På lørdag 23. januar åpnet Telemarksgalleriet igjen med en ny utstilling.

Borgny Svalastog er en av våre fremste kvinnelig kunstnere og en fornyer av kirke- og tekstilkunst. Utstillingen i Telemarksgalleriet markerer en lang kunstnerisk karriere.

Som billedkunstner har Borgny Farstad Svalastog gjennom 40 år skapt unike og nyskapende verk. Denne utstillingen vil presentere kunstverk i ulike teknikker og materialer fra hele Svalastogs liv som bildekunstner, fra debututstillingen i 1984 til nye kunstverk produsert i 2020.

Utstillingen er kuratert av Per Bjarne Boym som har samarbeidet med kunstneren på flere store utstillingsprosjekt. Borgny Svalastog uttrykker seg gjennom flere ulike medier og utstillingen viser monotypier, installasjoner, tekstiler og skulpturer.

Utstillingens overordnede tematikk dreier seg rundt personlig tro og overganger fra dette livet til det neste. I sin kunst tar Borgny opp store temaer som livet etter døden, savn, sorg og urettferdighet.

Svalastogs nære forhold til musikk spiller også en viktig rolle i hennes kunst. Opplevelse av tonenes fargespill kalles i vitenskapelige termer for «synestesi», en egenskap hvor ulike sanser mikses sammen. Fenomenet er kjent hos mange kunstnere, både billedkunstnere og komponister.

Analogien mellom musikk og billedkunst er viktig for Svalastog.

«Jeg opplever lyd som farger, eller rettere sagt lyd som farge som blander seg med lys, lyset jeg ser komme når jeg hører lyden».
Borgny Svalastog

Grunnet smitteverntiltak vil det ikke være et åpningsarrangement for utstillingen nå. Telemarksgalleriet planlegger et større arrangement for å markere utstillingen når det gis muligheter for å samle publikum igjen.
Utstillingen vil etter planen vandre videre til Museo Das Peregrinacions e de Santiago i Spania og Kunst Centeret Silkeborg Bad i Danmark.

 

Om kunstneren

Borgny Farstad Svalastog (1943- ) er en norsk billedkunstner, utdannet ved Vestlandets Kunstakademi. Hun arbeider i mange ulike materialer som tegning, tekstil, grafikk, pastell, skulptur og installasjon. Hun er for mange særlig kjent for sine tekstiler og broderier, og har laget bispekåper og kirketekstiler til mer enn 40 kirker. Hun er innkjøpt av en rekke museer og samlinger som bla. Lillehammer kunstmuseum, SKMU og Norsk kulturråd.

Kunstneren står bak flere store utstillings- og utsmykningsprosjekter i inn- og utland. Spesielt kan nevnes utstillingene i Meissendomen i Meissen i Tyskland (2003) og i Pilegrimsmuseet i Santiago de Compostela i Spania (2006). Borgny Svalastog er en fornyer av norsk kirkekunst og en av de fremste norske kunstnere på kirkelige tekstiler. Hennes kirketekstiler har både kunstnerisk, estetisk og ikonografisk kvalitet. Borgny Svalastog er utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia