fbpx

Tidenes norske filmvår

Radio Rjukan31. januar 20168min
mannen-fra-snaasa2_0534

Mannen fra Snåsa og Birkebeinerne er bare to av ni norske premiérer på kino denne våren. Det er tidenes filmvår for norsk film, som hadde en svak vår i fjor, mens hølsten var fenomenal isammenligning, først og fremst pga Bølgen, Flåklypa og Knutsen & Ludvigsen.

Mannen fra Snåsa hadde premiere onsdag i foriieg uke, til et ganske stort publikum. Den har allerede dsatt rekord for åpning for en norsk dokumentar, da den ble sett av hele 22.000 åpningfshelga, inkluddert på Tromsø Internasjonale Film Festival.

Filmvåren byr på mye variert, fra dokumentarfilmen Mannen fra Snåsa, til skrekkfilmen Huset, asylmottakskomedien Welcome to Noreway, det historiske dramaet Birkebeinerne, og mye mer, mens høydepunktet for de minste barna blir Gråtass – Gøy på landet!

De norske filmene som premiere på norske kinoer denne filmvåren, slippes i perioden 22. januar til 3. juni.
Allerede 12. februar kommer Birkebeinerne, som ventes å bli året best besøkte norske film på kino, med norsk kongshistorie på 1200-tallet på tapetet.

En av filmene som får best besøk på Rjukan vil bli dramakomedien El clasico i regi av Halkawt Mustafa, som levde sine første år i Norge på Rjukan. Det er klart at han allerede neste uke vil komme til Rjukan og presentere filmen i spesialvisninger  på tirsdag, der man får møte ham etterpå.

Det med spredningen på vårens premierer var noe Sindre Guldvog, direktør for Norsk filminstitutt, trakk frem i sin åpningstale på Filmvåren, som ble arrangert av Film & Kino.
Ifjor kom nesten all norsk film seint på året, og mange norske filmer hadde tilogmed premiere samme helg. I år er fordeligen mye bedre.
I mars kan vi få se en usedavnlig aktuell komedie om et høyfjellshotell som blir asylmottak, Welcome to Norway.

Kvinneandel i nøkkelfunksjoner i norske filmer har vært et sentralt tema i filmbransjen, og Guldvog kunne på Filmvåren presentere ferske tall som viser at kvinneandelen blant filmer med produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt i 2015 var på 37,1 prosent. 

Mange vil nok også ha store forevntninger til Grand Hotel, med Atle Antonsen i hovedrollen.

 

– Slik det ser ut nå, vil et sted mellom 25 og 28 norske filmer få premiére på kino i år.  De ni filmene som kommer nå på våren får dermed god tid på seg til å nå ut til sitt publikum, sier Sindre Guldvog.
– Kvinneandelen varierer noe fra år til år, men vi ser at jo flere kvinner som søker om tilskudd, desto høyere er kvinneandelen blant dem som får tilskudd. Dersom alle i bransjen er sitt ansvar bevisst,  kan vi nå målet om 40 prosent kvinner i norsk film, sa Guldvog ifølge Avisenes Nyhetsbyrå.

Flere av vårens norske filmer har ikke trailere ennå, men her er en prat fra fjoråpets Ramaskrik Filmfestival, med regissør Reinert Kiil, som var på Rjukan i forbindelse med kinesisk filminnspilling ifjor. Hans nye prosjekt, Huset, skal få deg til å skvette skikkelig i stolen. Den hadde festivialpremiere nå i helga på Tromsø Internasjonale Film Festival, og får premiere 15. april på kino.

Her er vårens norske premierefilmer på kino:

Mannen fra Snåsa, regi: Margreth Olin (premiere 22. januar)
Gråtass – Gøy på landet!, regi: Peder Hamdahl Næss (premiere 5. februar)
Birkebeinerne, regi: Nils Gaup (premiere 12. februar)
El clásico, regi: Halkawt Mustafa (premiere 19 februar)
Welcome to Norway, regi: Rune Denstad Langlo (premiere 4. mars)
Det som en gang var, regi: Patrik Syversen (premiere 18. mars)
Grand hotel, regi: Arild Frölich (premiere 8. april)
Huset, regi: Reinert Kiil (premiere 15. april)
Sensommer, regi: Henrik Martin Dahlsbakken (premiere 3. juni)
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia