fbpx

Snømannen tar hele insentivpotten?

Radio Rjukan21. januar 20165min
snomannen-fotograf_f3d8

Boka er en filmatisering av Jo Nesbøs spenningsroman Snømannen er allerede i gang i Frognerparken og Madserud alle i Oslo, og kommer til Rjukan fra 1. til 15. mars, midt mellom vinter- og påskeferiene her. 
Filmen handler om politibetjent Harry Hole, som etterforsker forsvinningene og drapene på flere kvinner rundt om i Norge, derfor er det naturlig at flere byer iog distrikter trekkes inn i denne filmen.

I søknaden om lokale midler skriver "Snømannen AS" som er det norske selskapet i produksjonen "The Snowman" at filmen vil få verdensdistribusjon via Universal og vil føre til en verdensomspennende visning av landskapet i Tinn. Søknaden forteller at 120 filmarbeidere kommer til å bo på Rjukan i over to uker i begynnelsen av mars 2016, samt at de ønsker å involvere lokale arbeidstakere bak, foran og rundt innspillingen.

Dagsavisen skriver at Hollywood-produksjonen basert på Nesbøs krim kan stikke av med hele filmstøttepotten på 45 millioner kroner. 
– Utfordringen er at ordningen er laget for «Snømannen». Og visstnok er hele potten brukt opp når «Snømannen» får refusjon for det de har tenkt å legge igjen, etter det jeg har fått av informasjon, sier produsent i Storm Films, Lars Hellebust til avisa.  Insentivordningen innebærer at staten kan refundere 25 prosent av kostnadene en filmproduksjon har i Norge.

Regjeringen har bevilget 45 millioner kroner til ordningen i 2016, og flere i filmbransjen har hevdet at denne potten er for liten. Stine Helgeland, avdelingsdirektør for lansering i Norsk filminstitutt (NFI), forteller Dagsavisen at NFI ikke er blitt enige om hvorvidt de skal fordele de 45 millionene til flere søkere, eller om én søknad kan stikke av gårde med hele potten.

Helgeland fra NFI vil ikke fortelle nøyaktig hvor mye penger "Snømannen" har søkt om.
– Men jeg kan si at de har søkt om en sum tilnærmet lik potten, sier hun til Dagsavisen.
Dersom dette er tilfelle, betyr det at Snømannen har et budsjett på nærmerwe 200 millioner kroner på den delen av produksjonen som skjer i Norge.

Formålet med ordningen er jo at den skal øke antallet innspillinger i Norge og være med på å fremme norsk kultur og natur.
Truls Kontny, leder for Norsk filmkommisjon, forteller Dagsavisen at han vet et par prosjekter har planlagt å søke insentivordningen, blant disse antar vi at "Askeladden i Dovregubens hall" som også ønbske rå filme rundst gaustatoppen i Tinn i april.
Ifjor ble 56% av all norsk filmproduksjon skutt i utlandet på grunn av mangel på insentivordninger og høye norske priser.

Filmatiseringen gir uansett den norske filmbransjen et skikkelig boost om dagen, der mange norske filmfolk er involvert på alle plan, for å både være med, se o glære underveis i Hollywood-produksjonen.

Søknadsfristen for insentivordningen er i morgen, 21. januar. Det er deretter planlagt seks ukers behandlingstid.  

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia