fbpx

Rjukans nye festival presentert

Radio Rjukan14. september 20167min
bokbad2015-1_db66

Festivalen blir en kulturbegivenhet av de sjeldne med kunst, kino, familieforestillinger og gode forfattermøter som vil sette Rjukan på kartet. Vi lar altså et samlebilde etter det store bokbadet med lokale forfatterkrefter og to av den nye festivalens bokbadere illustrere at det nøye planlagte barnet Rjukan Litteraturfestival får termin 4. november 2016.

Og d""et var en stolt arrangør Rjukan Bibliotek som kunne presentere programmet for Rjukans første litteraturfestival på en pressekonferanse i bibliotekets lesesal onsdag.

Med en rekke gode samarbeidspartnere som Tinn Kulturkontor og Rjukan Kino, Telemark Fylkeskommune, Norsk Industriarbeidermuseum , Kinokaféen og Rjukan Admini, samt et knippe av Rjukans mest kjente kunstnere kunne biblioteksjef Tine Kaae Andersen og de andre ansatte på Rjukan Bibliotek Sanja Pasovic, Invild Jensen og Per Espeland legge frem et imponerende programmet som vil by på noe for enhver.

Det hele åpner med Kaosoperatørenes familieforestilling Heksagon og Padde-Boboz fredag formiddag, før det går slag i slag for en festival som setter bok, kunst og film i sentrum, ikke minst siden det sammenfaller med Den Store Kinodagen på Rjukan kino lørdag.
""En kunstutstilling og et foredrag av Kristoffer Uppdal-biografiker Arild Bye åpner også før den offisielle åpningen klokka 18 fredag 4. november.
Like etterpå blir det bokkveld der Edvard Hoem er gjesten til Randi Mossing.

Lørdag blir den store dagen med forfattermøter med Ruth Lillegraven på Rjukan Admini, Brit Bildøen i bokbad med Anne Spånem før Gaute Heivoll er i sentrum for bokbad.

– Det meste i programmet er laget som gratisarrangementer, mens Kinodagen og enkelte arrangementer har en lav billettpris, og begrenset antall billetter, forteller Andersen.

– Vi er kommet frem til at vi må gi Verdensarvbyen en litteraturfestival som ikke ligger i sommerhalvåret, sier Andersen.

Kinokaféen er trukket med i en humoristisk quiz- og poesiaften med Jon Hjørneviks nynorsk-humoristiske dikt.
Rjukan kino tjuvstarter den store kinodagen fredag klokka 23 med to filmer i nattkino. Doktor Strange etterfulgt av en grøsser, alt serveres med skrekkelige forfriskninger.
""Hele lørdagen blir det kino til halv pris for store og små, i år som en integrert del av festivalen, der Gaute Heivoll altså skal bokbades av sjefen for Lillehammer Litteraturfestival Rjukan Marit Borkenhagen (her t.h. ved siden av Espen Selmer Torgersen på det meget godt besøkte bokbadet i bibliotekets lesesal.)
Borkenhagen, som opprinnelig er fra Rjukan, er den som kom med idéen om en litteraturfestival i utgangspunktet, og deltok på et møte om dette, der det etterpå var lokalt bokbad.

Da slapp hun naturligvis ikke helt unna – og deltar med glede som bokbader der den nye filmatiseringen av Heivolls bestselger "Mens jeg brenner ned" – "Pyromanen" i regi av Erik Skjoldbjærg vises på Rjukan kino etter bokbadet.

– Borkenhagen mente at vi gjorde slike arrangementer så bra at vi burde lage vår egen lille kulturfestival, sier Andersen, som forteller at begrepet "Arv" er et nøkkelord for årets festival.

– Det som var målet vårt var å lage et ganske vidt program med romanforfattere, poeter, barneforfattere og familieforestillinger, sier Per Espeland.
– Det er et ganske mangfoldig program, og vi har fått med mange gode samarbeidspartnere, men vi gleder oss jo veldig forfattermøtene og kanskje spesielt til selve åpningen, etterfulgt av bokbad med Edvard Hoem, sier Sanja Pasovic.

– Jeg må innrømme jeg gleder meg veldig til bokbadet med Gaute Heivoll påfølgende filmvisning, sier Andersen, som regner med at det blir noe for enhver.
– Nå håper vi på at publikum møter opp. Det blir spennende, for det har vært mye arbeid og ressurser som er lagt ned i dette, sier Andersen, som er stolt over programmet og forfatterne de har fått til å stille opp.

Det vil også rigges til en stor salgsutstilling med tittelen "Arv", med lokale kunstnere og fotografer i Kinogalleriet.
Den åpnes klokka 16 fredag, og som holder åpent også litt etter festivalen.
Her deltar Per Berntsen, Jarle Andersen, Elisabeth Ann Haig Jacobsen og Liv Solberg Andersen.

Radio Rjukan kommer tilbake med mer detaljer rundt festivalen seinere, men det er kort og godt et imponerende program for Verdensarvbyens første litteraturfestival.

Arrangementsfakta:
Rjukan Litteraturfestival
4.-5. november 2016

Linker:
Festivalprogrammet
Festivalens nettside 
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia