fbpx

Ny sjanse for Midsommar i ønskereprise

Radio Rjukan11. november 20195min
midsommar-film-panel_ea48

Det er en sterkt kritikerrost film som allerede er iferd med å få kult-status dette, en film om en bekymringsløs ferie som blir skrekk og gru. Filmen hadde norsk premiere midt i fellesferien, og det medførte at mange gikk glipp av den. Deriblant kultursjefen, og kinosjefen selv.

Trailer:

– Jeg har hørt så mye bra om denne, og at mange var skuffet over at den gikk midt i fellesferien. Og noen sier at de vil komme å se den igjen! Så nå har vi besluttet å sette den opp for film-aficionados som vil se en særegen film på kino. Det er en film som både er vakker og grusom på en gang, mener kinosjefen.
Det er Ari Aster som stod bak fjorårets sensasjonshit "Hereditary: Ondskapens Hus", som er regissøren bak Midsommar som foregår i den vakre nordiske sommeren. Det er en sjelden kombinasjon av vakker svensk sommerfest, men med undertoner av forgangen overtro og tradisjon. Filmen er imidlertid ingen tradisjonell grøsser. Her er det mer lagt vekt på subtile undertoner av sommer-gys, og en og annen skrekk-opplevelse. Slik sett er det en fllm som passer de fleste som er glad i film, og grøssere spesielt.

Hva handler det så om? Jo, det unge amerikanske paret Dani og Christians forhold er i ferd med å ta slutt. Men når en familietragedie likevel holder dem sammen, inviterer Christian med Dani på turen han egentlig skulle ha med kompiser til sommer-Sverige, for å oppleve en helt spesiell midtsommerfest i en avsides svensk landsby. En svensk studentvenn har invitert dem på årets sommer-opplevelse. En bekymringsløs ferie på et sted hvor solen nesten alltid skinner, blir sakte men sikkert til et mareritt når landsbyboerne inviterer sine gjester til å bli en del av festligheter som gjør det fredelige stedet til alt annet enn det paradis turistene så for seg.

Hereditary-regissør Ari Aster serverer med filmen Midsommar en fryktinngytende og mørkt komisk eventyrfortelling badet i lys, svensk sommersol. For filmen er også overraskende morsom, i motsetning til Hereditary. Mye av grøssene i den svenske sommersola og -natta skal skrives til eldgammel overtro, skal vi tro den svenske forfatteren og jouranalisten Po Tidholm, som til nettstedet til magasinet Esquire forteller at idéene har røtter i gammel hedensk overtro. Midsommersblot var en del av å takke for siste års gode avling, men også en feiring av sommeren med å spise godt og kose seg i lyse sommernetter. En hyggelig og lys tradisjon med mørke undertoner i overtro. Så har nok manusforfatter og regissør Ari Aster dratt det et hakk lenger i beste tradisjon av sekterisme. I tillegg er det en sterk advarsel mot rusmidler.

Resultatet er blitt en utrolig vakker film, som selv om det er filmet i Ungarn som følge av svensk prisnivå, så gir den inntrykk av nordisk høysommer i nydelig sommerlys, men der det vakre er koblet med det mer skremmende. Samtidig har Aster sørget for at filmen ikke vipper over i tradisjonell skrekk, det er mer de skremmende undertonene som gir opplevelsen før sjokkene kommer. Det er i alle fall sikkert at filmen er en av årets opplevelser på kino som du bør ha med deg. Anmelderne er i alle fall enige i at Aster har laget en film som får stor oppmerksomhet, og som allerede har fått kult-status.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia