fbpx

Nå leter de etter de som skal spille Kjakan

Radio Rjukan11. mai 20237min
Gunnar Kjakan sønsteby

De siste to årene har det kommet noen drypp om at det jobbes med å lage en film om Norges største krigshelt og Norges mest dekorerte person, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, født på Rjukan i 1918. I dag, på selve frigjøringsdagen, ble det klart at nå blir det opptak og ferdig film i 2023. Budsjettet er på 60 millioner kroner.

– Det første valget Gunnar tar, er jo; skal jeg være med i motstandsbevegelsen eller skal jeg ikke. Og det, for en 22 åring, er et veldig stort valg, sa produsent Espen Horn til NRK Dagsnytt mandag morgen.

Han jobber i filmproduksjonsselskapet Motion Blur som står bak filmen.

– Filmen handler om kanskje den største norske motstandssoldaten, kanskje den største helten fra 2. verdenskrig, sier Horn som mener det er ekstra viktig å minnes Kjakan på 8. mai.

Han opererte under mange dekknavn under krigen for å unngå tyske okkupanter. Han opererte under mange dekknavn for å unngå å havne i tyskernes klør, noe han klarte å unnslippe med nødskrik en rekke ganger.
– Vi lever i en tid med uroligheter i Europa, og jeg tror at folk tenker oftere på de demokratiske og norske idéene, og hva friheten koster, så jeg tror det er en naturlig sammenheng, sier Horn til NRK.

Kjakan var var det tyske statspolitiet Gestapos mest ettersøkte person, men Kjakan unngikk stadig å bli tatt, der han med en lang rekke ukjente identiteter kunne operere mens han syklet rundt i Oslo. Kjakan gikk bort i 2012 94 år gammel, og har fått statuen «Mannen med sykkelen» laget av Per Ung, satt opp både på Rjukan og Sollis Plass i Oslo, men som i 2014 satt ovenfor Universitetets -bygningen i Karl Johans gate, etter at Gunnar Slnsteby ble kåret til årets Oslooborger i Aftenposten, på forslag fra ordfører Fabian Stang.

Filmen har foreløpig navnet «Nr. 24» og ifølge filmens manus skal filmen følge Kjakan fra han melder seg frivillig til motstandsarbeid etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 og seinere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus. Han ble seinere leder for den såkalte «Oslo-gjengen» som gjennom hele krigen drev utallige dristige sabotasjeaksjoner.

Kjakan dukket også opp i en mindre rolle i filmen «Max Manus» (2008) som ble en av norsk films største kommersielle suksesser som kom ved juletider i 2008. Den 2. juli 2009 hadde filmen solgt 1 161 976 billetter og var den mest sette norske kinofilmen i både 2008 og 2009. Den topper kinolista i Norge i nyere tid foran «Hodejegerne» (2011) og «Kon-Tiki» (2012) og det er bare Flåklypa Grand Prix (1975) som i moderne tid har solgt flere kinobilletter i Norge.

John Andreas Andersen er regissør etter at først André Øverdal var satt på prosjektet, og man kunne neppe tenkt seg en mer dreven regissør. en Andersen, som har vært med siden starten på norsk films nye gullalder på midten av 90-talle.

John Andreas Andedrsen har stått bak filmer som «Nordsjøen» (2021), «Skjelvet» (2018), og TV-serien «Okkupert» (2015), og debuterte med langfilm som co-regissør på den norske filmsuksessen «Uno» (2004). Han er opprinnelig filmfotograf, og har filmet over 30 norske filmer, med blant annet storfilmer som «Hodejegerne», «Kongen av Bastøy» og Kaptein Sabeltann-filmene.

– Vi har lyst til å finne skuespillere som var unge, og det er en ganske omfattende prosess, men vi skal lete til vi finner den perfekte Gunnar til denne innspillingen, sier regissør Andersen til NRK.

Det er ellers ikke så mye mer som er kjent om produksjonen, men filmingen kommer etter alt å dømme i stor grad til å finne sted i Oslo, der Kjakan opererte, og så må man finne løsninger der byen har endret seg for mye i forhold til hvordan den så ut under krigen.

– Jeg tror veldig mange nordmenn kommer til å gå på kino for å se historien om Gunnar Sønstebys imponerende innsats under 2. verdenskrig på det store lerretet. Og panelet som vurderer publikumspotensialet til prosjektene som søker tilskudd fra markedsordningen, har tydeligvis også sterk tro på at kinopublikummet fortsatt er sultne på historier fra denne definerende perioden i vår historie, sier Kjersti Mo, direktør i NFI.

Filmselskapet Motion Blur som også er et av Norges største reklamefilmselskaper, har stått bak filmer som «Amundsen», «Den 12. mann» og Netflix-suksessen «Troll» og «Kadaver», og TV-serier som «Post Morten: Ingen dør på Skarnes».

Allerede da Max Manus kom i 2008 gikk det rykter om at det var en film om Kjakan på gang. Manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller var på god vei i manuset til en film om Kjakan, men døde dessverre i mai 2009, bare 28 år gammel.

Filmen har mottatt 12 millioner kroner fra Norsk filminstitutts markedsordning, det som er maksimatilskuddet fra ordningen, og filmen har planlagt premiere i 2024.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia