fbpx

Kampen om Narvik får lavere sensur

Radio Rjukan29. mars 20223min
narvikfilm2_7022

Storfilmen «Kampen om Narvik» har blitt utsatt på sin vei til kino tre ganger. Samtidig har filmens produsenter kjempet mot det de mente var en for høy aldersgrense på filmen.

Filmen fikk utsatt sin opprinnelige premiere 25. desember 2021, og igjen 25. desember 2022. Sist gang filmens premieredato ble utsatt var nå 25. mars. da ikke på grunn av korona, men på grunna av krigsutbruddet i Ukraina.

Det foreligger ingen ny premieredato for filmen som blir en av norsk filmhistories dyreste produksjoner, på grunn av pandemien. Produksjonskostnadene er økt fra 63 til 80 millioner, og det er derfor garantert svært kjærkomment at Medietilsynet nå har gitt filmen en lavere sensur.

– Medieklagenemnda har endret Medietilsynets vedtak om aldersgrense på filmen Kampen om Narvik, opplyser Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet i en pressemelding.

– Medietilsynet mottok klage fra distributøren Nordisk Film Distribusjon på vedtaket om aldersgrense 15 år på filmen Kampen om Narvik. Tilsynet opprettholdt vedtaket under tvil, og sendte saken over til Medieklagenemnda for endelig avgjørelse.

Nemnda har nå fattet vedtak, og distributøren har fått medhold i at filmen skal ha aldersgrense 12 år.

I begrunnelsen trekker nemnda spesielt fram barns rett på informasjon, og at dette særlig gjelder for denne filmen som tar opp en hendelse av historisk betydning for Norge. I tillegg er filmen egnet for å belyse aktuelle problemstillinger.

– I Medietilsynets vurdering av filmen var det tvil, og den vippet mellom aldersgrensene 12 og 15 år. Vi tar til etterretning at Medieklagenemnda i enda større grad enn oss har vektlagt barns rett til informasjon og har nå endret aldersgrensen til 12 år, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling.

Kampen om Narvik forventes å bli årets største norske film på kino. men filmen har ikke hatt en lett vei til kino.
Den 12. mars 2020 ble filmproduksjonen stengt ned mens den skulle filme på Mæl i Tinn, noe som avkorte filmens andel av scener fra Tinn, scener som istedet måtte endres, nyskrives og filmes i Narvik.

Når filmen får 12 års aldersgrense istedet for 15 betyr det at filmens potensielle publikum økes ganske kraftig i et alderssegment som går mye på kino, i tillegg til at det dermed åpnes for at barn ned til 9 år kan se den i følge med foresatte.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia