fbpx

Island 100 år – Foreningen Norden inviterer deg

Radio Rjukan9. november 20183min
island_3427

Mandag 19. november klokka 18.30 i Bibliotekkjelleren inviteres du til Skumringstimen – et arrangement som finner sted over hele Norden og i de baltiske land. Tema i år er Island
Sirkka Eriksen, leder i den lokale Nordenforeningen, håper mange tar turen til Bibliotekkjelleren.

– Vi er en del av et stort arrangement – nærmest festival. Ved morgengry og i skumringstimen samler over 2000 medarrangører og tusenvis av barn og voksne for å tenne levende lys og lese høyt fra utvalgt nordisk litteratur – til samme tid, over hele Norden! Mange steder er det også en hel uke fylt med nordisk litteratur og videreføring av en rik fortellertradisjon, påpeker hun. Utvalgte tekster leses opp. På Rjukan leses utdrag fra boka «Islandske konger» av Einar Mar Gudmundsson. Islandske konger er en samling fortellinger om den fiktive Knudsen-slekten som bor i det lille fiskeværet Tangavik. Tangavik rommer hele verden og her møtes sorg med glede, død med liv, og frykt med mot. I baugen står nesten alltid en Knudsen og byen myldrer av legendariske fyllebøtter, ordførere, mesterfiskere, skipsredere, lurendreiere og matematikkgenier, sier Eriksen til RA.

– Vi har spurt Torild Bye Kristiansen om hun kan lese og hun takket ja. Så denne boka er i de beste hender, sier Sirkka. Alle de lokale arrangørene har sin vri – så også med Rjukan. En islandsk tekst passer bra – for vi kommer også til å markere at det er hundre år siden Sagaøya ble en uavhengig stat, riktignok i personalunion med Danmark. Et steg på veien mot full uavhengighet – som de fikk i 1944 – etter en folkeavstemning. Da ble Island erklært som en selvstendig republikk – altså ingen konge lenger, forteller hun. Øystein Eriksen holder et kort foredrag om Islands selvstendighetshistorie, forteller hun.

– Tinn har innbyggere med islandsk bakgrunn, og forbindelsene mellom Norge og Island er uendelige helt tilbake til før vikingtiden.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia