fbpx

Humorsportsbok med snert

Radio Rjukan8. mars 201615min
espen-torgersenbok_a9aa

"Hjem og snu kjerringa" – Mer ekle mindre vellykkede øyeblikk i norsk sport
Av Espen Selmer-Torgersen – Tiger Forlag 2016

Sportslige anekdoter i lettfordøyd form

Det forundrer ikke at dette kommer fra Atrå/Rjukan-gutten Espen Selmer-Torgersen – med fotballbakgrunn fra Tinn og Rjukan IL, og mediabakgrunn fra RA og Radio Rjukan, før han fôr ut i den store verden og ble ukeblad- og fagblad-redaktør – er nå ute med sin første bok. Espen vet hva somkreves også av en sliten og trøtt reporter. Han har selv sovnet på rødlys i studio på Radio Rjukan i sin tid, og blitt vekket av teknikeren!

""Boka med den noe underlige sitat-tittelen "Hjem og snu kjerringa" utgitt av forfattervennen Tiger Gartes forlag som vist på bildet, er hovdedsaklig en samling av norske sportsutøvere og reporteres mer eller mindre gjennomtenkte utsagn i kampens hete. Alt mens stolte nordmenn har kjempet om nasjonal eller internasjonal heder og ære, og mens vi som har sett og lyttet har kjempet med latter eller tårer over det som ble sagt.

Og det er ikke så reint lite dumt og rart som er ytret. Det holder vel i praksis nok å nevne navn som Arne Scheie, Harald Bredeli, Ivar Hoff, Bjørge Lillelien, Unni Anisdahl, Rolf Hovden, Sølve Gromtmol, Kjell Kristian Rike, for ikke å nevne Paal Clasen eller John Hervig-Carlsen. Elsket, men også kjent for sin uutgrunnelig tåpelige kommentarer.
Men også idrettshelten selv har kommet med gullkorn. Og det er ikke bare en tradisjon Petter Northug innførte før barneskirennet. Her er både trenere og utøvere ord skyldige.

Nå er endelig en fin samling av dem i bokform. det er lettlest og underholdende. Og imponerende nok såpass artig at det funker fint lese boken igjen med litt opphold, da man umulig kan huske gullkorna.
Den omlag 190 sider lange og fargerike boka er ikke noe du blir trøtt av å lese. Den fungerer også fint på steder der du venter eller tilbringer litt tid fra tid til annen. 

Her er Lilliens Thatcher-tirade, og Solbergs Pigs in the decks, og naturligvis kjeringsitatet til Rosenborgkeeper Jamtfall.
Ikke v
ær redd! 
Og ekstra mosomt er det at ogs
å Radio Rjukan er med!

Samlingen er imponerende. Gudene veit hvordan forfatter Selmer-Torgersen har klart å finne disse sitatene uten å ha sett seg blind og hørt seg døv på gamle youtube-videoer eller NRK-opptak. Gudene skal vite at det ikke finnes noe kartotek over slikt, selv om vi her kanskje ""har det første forsket på dette. Boka er laget for å underholde, og jeg vil tro det kan bli aktuelt å leite fram ett og annet sitat herfra, ettere en samtale i godt lag. Derfor burde det da også vært et register bak, med sidehenvisninger til både sitater og ikke minst opphavspersoner.
Det er bokas store mangel. Det ødelegger ikke lesegleden, men gleden ved å gjenfinne et sitat man gjerne vil referere til igjen.
Det slår oss også, at det hadde v
ært en fryd med mer. Det er da sagt utrolig mye dumt, og jeg savner enkelte ting som har dukket opp underlesning av boka, ikke minst fra de løse og rappkjeftede munnene til Arne Scheie eller til Knut Th. Gleditsch.
Dette er ikke noe leksikon, men kanskje ideen er s
å god at den burde vært gitt enda mer tid og detektivarbeid.

Boka er en fryd av skrivende overskuddsglede, og en fin debutbok. Og helt i forfatterens egen ånd og humor.
Men det er all grunn til å fryde seg over boka, som er første fra en penn som garantert vil skrive mer. Dette er stor underholdning! Vi gleder oss til neste! 

Utgiver http://www.tigerforlaget.no/

""

Og forfatteren, hvordan har ha sett dagene som fersk forfatter?

 

 

Det har vært litt av noen dager, med en rekke radio- og TV-intervjuer på en rekke kanaler, Espen Selmer-Torgersen!?
Her i en selfie fra Nitimens studio.

– De har vært suverent! Jeg har hatt noen flotte dager nå altså – var jo over en time på TV2 Sportskanalens Camp Kollen – med full profilering av boken også utover dagen og kvelden som premie. Så får vi bare håpe det gir litt salg også, sier Tinns nyslåtte forfatter. Han har tidligere fått utgitt noveller, men dett er hans første soloprosjekt mellom to bokpermer.

– Lørdag tok vi Amsterdam, mandag tok vi Kollen. I morgen tar vi Tinn. "Snu kjerringa"-uka fortsetter onsdag med tur til Tinn, skriver Espen Selmer-Torgersen på facebook.  Nå kommer han hjem til Tinn.
– Først på Atrå Handelslag fra kl. 10, deretter på Rjukan bibliotek fra kl. 14. Å håpe at Fassbender og Kilmer svinger innom er kanskje litt mye, men hyggelig om akkurat du svinger innom. #snukjerringa #tigerforlaget #rjukan #atrå #tinn, skriver han på facebook.

– Først stopper jeg i Atrå, der Atrå Handelslag har tatt inn boken og har den til salgs. Jeg er der en times tid tenker jeg for å hilse på og snakke med folk som har lyst til det. Det er selvsagt mulig å få kjøpe boken og få den signert også, forteller Espen.

– Så går etter hvert turen oppover til Rjukan og fra kl. 14 er jeg på Rjukan bibliotek. Jeg har da "Hjem og snu kjerringa" til salgs. Samt at jeg tar med noen eksemplarer av novellesamlingene "Sorte Hull" og "Julegaven" som er å få kjøpt til sterkt rabattert pris.
Jeg har med egen betalingsterminal som vi håper fungerer, men det er selvsagt også mulig å kjøpe med kontanter.
"Hjem og snu kjerringa" koster 249, "Sorte Hull" koster 100, og "Julegaven" koster 100. For de som betaler kontant er det fint om det er så akkurat beløp som mulig, selv om jeg har litt veksel. Det er også mulig å kjøpe boken og så få tilsendt faktura på mail eller per post i etterkant, forteller han.

Jeg blir på biblioteket en god stund utover ettermiddagen og det er selvfølgelig hyggelig om folk kommer innom for å slå av en prat, eller kjøpe en bok eller to. 

Skulle du ikke signere i bokhandelen?
– Det var planen, men det ordnet seg ikke til onsdag, så da måtte det bli biblioteket, og jeg er glad for det, sier Espen, som håper boka blir å få i bokhandelen seinere, sier Selmer-Torgersen til Radio Rjukan.

Men først har du muligheten til å skaffe deg den i Atrå og på Rjukan Bibliotek!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia