fbpx

Hitlers feilvurdering som kunne gitt naziherredømme – Filmen Dunkirk på kino fra onsdag

Radio Rjukan17. juli 20176min
dunkirk-fionn-whitehead-i-dunkirk_efb3
Den ene kritikerroste filmen etter den andre inntar kino i sommer. Men all film er ikke like viktig.
Onsdag kommer den viktigste av dem alle; Dunkirk – om salget om Dunkirk da 400.000 allierte soldater fra Storbritannia, Frankrike, Belgia og Nederland ble omringet av tyskerne i slutten av mai 1940.

""Hvis du ikke fulgte du med i historietimen, eller ikke har sett deg opp på History Channel i ettertid, så skal du få en kort forklaring.

Det var nemlig fritt fram for tyskerne å massakrere alle 400.000 i løpe tav noen dager, noe som ganske sikkert hadde ført til at Winston Churchill hadde mistet tilliten, og som ganske tenkelig hadde snudd maktforholdet til nazistenes fordel.
Men så gjør Hitler den første av sine to store feilvurderinger under krigen.

""De første reaksjonene på anmeldervisninger har kommet, og forventningene er høye når regissør Christopher Nolan står bak. Han har med seg en av tidenes beste filmografier med Interstellar, Inception, Memento, Insomnia, The Prestige, Batman Begin, The Dark Knight etc.
Nå har han laget sin første krigsfilm. Skjønt krigsfilm er det ikke helt i vanligste forstand, skal vi tro de første reaksjonene. Filmen er så mye mer. Og noen mener at Nolan her har gjort sitt uomtvistelige mesterverk av menneskelige følelser, selv om vi ble imponert av interstellar.
Filmen beskrives som mer lavmælt enn vi tenker krigsfilm. En film om mennesker, desperasjon og frykt og heltemot og livredning.

Les Det seierrike nederlaget – Lars West Johnsens kommentar i Dagsavisen
 
Slaget ved Dunkirk ble filmet av Leslie Norman i 1958, en klassiker som står støtt i filmhistorien, men som nå 60 år etter er så gammel at de fleste naturligvis ikke har sett den. Men da var det med vinnerens – de alliertes – narrativ.

 
""Det som har verdenspremiere på Rjukan kino onsdag er en filmatisk storsatsing som viser det mest ydmykende øyeblikket i britenes historie – evakueringen av de allierte styrkene fra den franske havnebyen Dunkirk i mai/juni 1940. Det kunne vært slutten på motstanden mot nazistene, men ble en storstilt nasjonal samling i bånn. Den perfekte fortellingen om nasjonal overlevelse.
 
Forsommeren 1940 hadde tyskerne et fenomenalt overtak, og nær en seier. Hitlers krigsmaskineri var overveldende på et for uforberedt Europa. Landene falt som fluer, og Frankrike var neste.
Da man innså at de 400.000 allierte soldatene var fanget i havnebyen Dunkirk, trodde Churchill at de ville være heldige om 10% av dem overlevde. men Hitler ville det annerledes, til sine generalers enorme frustrasjon.
Hitler trodde krigen var i ferd med å bli vunnet.
 
Kunne vi stått med tysk Europa-herredømme dag, om beslutningen var en annen?
Historiens kurs var nær ved å bli endret i den franske havnebyen Dunkirk.

Nå får du gjøre deg selv den tjeneste å ta turen på kino for å få filmen med deg.

Trailer:


 

Filmen Dunkirk er foreløpig satt opp på premieredagen onsdag, og er ikke endelig programmert for de følgende dagene.""

 

Linker:
Rjukan Kino 
Rjukan Kino på facebook

Les Det seierrike nederlaget – Lars West Johnsens kommentar i Dagsavisen

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia