fbpx

Garanterer ikke ny litteraturfest

Radio Rjukan6. november 201612min
littfest16-b-8_b317

""Lørdagens mange og varierte litteratur-begivenheter fulgte opp fredagens suksess under det som var den første Rjukan Litteraturfestival. Men selv om det ble en tydelig suksess fra start til mål, og sukessen allerede på åpningen var overveldende er det ikke sikkert det blir gjentagelse.
– På avslutningen da biblioteksjef Tine Kaae Andersen takket støttespillere, sponsorer og publikum ville hun ikke gi noen garanti for noen fortsettelse.
– Nå skal jeg ta noen kvelder på sofaen, og fordøye det hele, sa hun til publikum i kinosalen før kinovisningen av Gaute Heivolls bok "Før jeg brenner ned", "Pyromanen". 
Da hadde hun og de andre tre ansatte på Rjukan Bibliotek, og kulturkontorets ansatte stått på pinne for å sørge for et best mulig arrangement.

""Til Radio Rjukan fortalte biblioteksjefen at det hadde vært mye arbeid.
– Det har vært litt av en jobb. Og vi har jo holdt på lenge med forberedelsene, så vi er godt slitne nå, men det har jo unektelig vært moro at flk har stilt opp slik. Det hjalp også at vi fikk støtte fra Norsk Kulturråd nå i siste liten, så vi går også rundt økonomisk, sa Andersen.
Men love ny festival ville hun heller ikke da.
– Jeg tror vi trenger noen dager på å summe oss. Det er jo mye jobb i tillegg til det som er det vanlige, så om en ukes tid skal vi ha evaluering, sa Andersen.

Men før det ble fredagens sukesser, der humoristisk litterær quiz ble en utsolgt kanonsuksess på Kinokaféen, og to svært godt besøkte nattkino-foestillinger, fulgt opp med godt besøk på Den Store Kinodagen, der "Pyromanen" avsluttet det hele, etter at festivalens idéinnehaver Marit Borkenhagen intervjuet Gaute Heivoll, som på slutten innrømte at han vat så fornøyd med filmatiseringen at han hadde vært inne på tanker om at den var bedre enn boka.
Han var selv med og så filmen igjen. en film som rørte publikum sterkt, og som fikk applaus etter forestillingen.

""Det ble en svært hyggelig samtale mellom den produktive forfatteren Brit Bildøen og Anne Spånem i bibliotekets lesesal lørdag, og Audhild Solberg, opprinnelig fra Sauland, nå bosatt i Oslo, hadde en spennende stund for de yngre ungdommene da hun presenterte "Det spøker for superbitchene" i bibliotekets barneavdeling.

En familiegjeng ble premiert med solbriller i den store rebusvandringen i Rjukan sentrum, der løsningsordet var "Solspeilet", og utstillingen "Arv" i Kinogalleriet, som delte tittelen med festivalens gjennomgangstema, fortsetter helt fram til fredag. Så det er fortsatt mulig å se den hver dag fram til og med fredag i tida 15.30 til 18.
– Vi er jo fire, og har delt oss på vaktene, så da blir det litt tid for oss å bli med på festivalen også, sa Liv Solberg Andersen da hun hadde satt seg ned for å høre på Brit Bildøen lørdag.

Marit Borkenhagen, som leder Norges største litteraturfestival, Den Norske Litteraturfestivalen på Lillehammer, fulgte hele festivalen, og var svært fornøyd.
– Det er et lite år siden vi satt og diskuterte idéen, og nå har man gjennomført til de grader. Det har vært gøy, og jeg håper at det blir en fortsettelse. Festivalen på Lillehammer har holdt på i 20 år, og man begynte i det små, og bygde det opp til det det er idag. Her har man fått en perfekt start, og publikum møter jo opp, sa Borkenhagen.

""Det var stor interesse for både seansen om Det Røde Bibliotek i bibliotekkjelleren og Arkivdagen med slektsgransking og Røde faner på Rallarhuset, mens det også var stor oppmøte på Ruth Lillegravens diktdeklamering på Rjukan Admini.
– Et veldig godt publikum! Det er flott her. Fantastiske omgivelser og så nydelig å komme å holde denne stunden i den første snøen, sa Lillegraven, som også signerte bøker etterpå, før hun dro vider efpr å få med seg både Brit Bildøen og Gaute Heivoll seinere på kvelden.
– Ja, nå skal jeg bare slkappe av og nyte de to samtalene, og det er ikke alltid man får mulighet til det på slike festivaler. Ofte må man løpe fra sted til sted, men nå skal jeg også se se filmen etterpå, sa Lillegraven.

Det var et godt og variert program, og kanskje også passe med arrangementer, der ikke altfor mye kolliderte.
Byens bokhandel, Libris Rjukan, var med hele veien som sponsor og hjalp til med boksalg.
Der var det også mye folk innom, blant annet for å få signert bok av Espen Selmer-Torgersen.

""Festivalens 24 arrangementer, Den store Kinodagen inkludert ble unektelig en suksess, toppet med dialektprisutdeling fredag, og så får ve se hva arrangøren Rjukan Bibliotek og Tinn kommune kulturkontor tenker når de har fått fordøyd inntrykkene fra helgen.
Trinns rådmann Rune Lødøen nøt suksessen, og strålte fra øre til øre etter fredagens arrangement.
Det borger nok for at Tinn kommune vil være med videre, tross økonomisk tøffe tider.
– Fantastisk kveld. Jeg er imponert, og det viser at det er en enorm litterær interesse her lokalt, sa Tinns rådmann Rune Lødøen, som synes det er viktig at biblioteket markerer seg med en festival. 

Publikum Radio Rjukan har snakket med er svært fornøyde, selv om flere mener at markedsføringen bør være bedre.
""– Man må jo velge blant alle arrangementene, og alle disse fortjener jo full sal, mente en vest-Telemarking som hadde tatt turen. Jeg hadde ikke visst om dette, hvis jeg ikke var blitt invitert av et familiemedlem, fortalte hun.

Byen sydet av liv, tross store snømengder som falt ned akkurat mens festivalen holdt på. Rjukan trenger arrangementer også utenfor sommerhalvåret, og Rjukan Litteraturfestival er slik sett godt plassert.

– Dette har vært gøy, men vi er interessert i tilbakemelding, sa leder av bibliotekets barne- og ungdomsavdeling Sanja Pasovic, som riktignok mente de hadde truffet bra.
– Vi har jo hver hatt våre egne favorittarrangementer blant dem, men jeg føler det er blitt en stor suksess – og jeg fikk også en god klem av Edvard Hoem. Så det målet ble også oppnådd, sa Pasovic til Radio Rjukan.

Radio Rjukan har gjort opptak av de fleste seansene underveis i festivalen, og vil sende dem blant annet i romjula, for de som ikke fikk med seg Rjukans første litteraturfestival.

Nedenfor ser du endel av festivalen i bildeinntrykk, helt uten kronologisk rekkefølge.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia