fbpx

Får skryt for film-tilrettelegging

Radio Rjukan7. februar 201611min
steinar-bergsland_964f

Oslo får skryt for sin tilrettelegging for filminnspillingen, men Tinn er enda bedre.
Hollywood-stjernen Michael Fassbender var svært fornøyd da VG fikk besøke filminnspillingen av Jo Nesbøs krimdrama.
– Takk, jeg har det aldeles utmerket. Dette er en glimrende jobb for meg. Det var den ene hyggelig og meget kortfattede «samtalen» avisa rakk med en konsentrert Michael Fassbender (38) under besøk på innspillingen av «Snømannen» torsdag kveld. Universal Pictures og deres samarbeidspartnere holder kortene så tett til brystet at det er lite som lekker ut av hva som skjer. 
""Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) var også på plass på settet da VG kom på innspillingsbesøk. 
– Det er jo fryktelig artig, dette, da! Som ny kulturminister er det mye å sette seg inn i. Og dette er morsomt og svært nyttig. Går det som jeg ønsker, er Snømannen bare starten for Norge som innspillingsland for store internasjonale filmproduksjoner, sier Helleland til VG, som også har fått noen ord med regissør Tomas Alfredson.
– Helt utmerket, takk! Oslo er en by der det er lett å lage filmbilder i og fra. Veldig takknemlig, faktisk; det går som en drøm. Ikke minst har Oslo kommune vært helt utrolig sjenerøse med sin tilrettelegging. Og vi var jo så utrolig heldige med skikkelig vintervær de første dagene, sier Alfredson til avisa. (Se faksimile fra VG til høyre, der kulturministeren fikk møte Michael Fassbender.)

Steinar Bergsland sitter midt i det når Hollywood skal innta Tinn om tre uker. Og allerede nå foregår det filming med minihelikopter og tilrettelegging for fllmen.
– Jeg er blitt spurt om å hjelpe til som kjentmann, sier Steinar Bergsland til Radio Rjukan.
– Det ble endel kontakter rundt innspillingen av Kampen om tungtvannet, og da ble jeg kjent med flere som også har vært i kontakt med meg i etterkant, sier Bergsland, som hjelper til med å snakke med grunneiere, brøytefolk, entreprenører og slike ting som kreves.
""– Kort og greit hvem som kan bidra med det som er nødvendig, sier Bergsland, som fikk de første kontaktene rundt dette som ordfører, men som har måttet fortsette med denne bistanden også i etterkant.
– De første kontaktene kom da jeg var ordfører, mens det meste om snømannen kom like etterpå, sier Bergsland, som forteller at arbeidet har pågått noen måneder.
– Akkurat nå holder vi på ved Mårvikmogen, der Alseth har hjulpet med gjøre det kjørbart ned til Tinnsjøen i en scene som skal spilles inn her, og de har drevet med opptak med minihelikopter som kanskje kommer med i filmen, sier Bergsland.
– Det er klipp som kanskje kjøres inn underveis i filmen, sier Bergsland, som skryter av Alseth, og andre som stiller opp for å gjøre det lett å få til filminnspilling i Tinn.
– Hydro energi, Norsk Industriarbeidermuseum, politiet, ja alle som er spurt om å bidra, stiller opp på alle tenkelige måter. Filmfolka sier at de ikke har opplevd maken til tilrettelegging og velvillighet, sier Bergsland.
– Crewet sier de ikke har opplevd maken til velvillighet, og at det er en helt annen kultur her enn det er i Oslo, der det tross alt er mye tyngre å få til ting, sier Bergsland.
Det er klart av foruten Mårvikmogen, så er Vemorktoppen, Krossobanen og flere andre steder i Tinn aktuelle for scener i snømannen, og på vei til Tinn er også Notodden flyplass valgt som location. Innspillingsperioden i Tinn starter 1. mars.

""Samtidig som det skrytes av Tinn til Bergsland, imponerer altså også Oslo som film-location for Hollywood-crewet.
Nå i helga filmes den mest statistkrevende scenen, som innbefatter at Oslo Rådhus er omtrent stengt av for filming av en fest, der Oscarvinner J.K. Simmons for alvor skal vise seg fram, som lite sympatisk redaktør.

Nå er det klart at en del av filmingen som var tenkt i Oslos utkant blir flyttet til Tinn. Det er opptaksscener på en gård er flyttet fra Akershus til Rjukan, og det er til dels Tor Arne Øvrebøs og tildels Tinn kommunes fortjeneste, ifølge RA og Varden.

Det opplyser Øvrebø, som er filmens norske produsent, til Varden.
Øvrebø har lenge jobbet med å få en utenlandsk filminnspilling til Norge, og Rjukan er blir skrevet inn i manuset til Snømannen etter en viss påvirkning fra Øvrebø.
I tillegg til at Tinn kommune møtte filmplanene med entusiasme og pengestøtte gjorde at valget falt på Rjukan.
– Summen av alt gjorde at vi sa, OK vi går for Rjukan. Man skal aldri undervurdere slike gester fra det lokale miljøet, ser Tor Arne Øvrebø til Varden. Tinn har bidratt med 200 000 kroner til filminnspillingen.

Og samtidig er altså Norges nye kulturminister begeistret overfor VG:
– Filminnspillinger som dette kan få en enorm ringvirkning. En ting er hva hver enkelt filminnspilling legger igjen av verdier i form av varer og tjenester og arbeid for norske filmfolk. I tillegg kommer en enorm markedsføringseffekt som vanskelig kan måles i penger. Dette setter rett og slett Norge på verdenskartet med stor betydning for blant annet reiselivsnæringen. Det viktigste med denne filmen er at den får selv lage sine bilder og at vi som politikere legger forholdene best mulig til rette for en virksomhet med stor betydning både kulturpolitisk og næringspolitisk, sier 
Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

45 millioner kroner av avsatt til filmincentiver, hvilket kanskje er nok til «Snømannen», men ikke på noe vis i forhold til de to TV-seriene og en Hollywood-produksjon nummer to som allerede har søkt. VG lurer på om dette vil bli økt?
– La meg bare si det sånn: Nå er vi i alle fall i gang. Og høster erfaringer. Alt ut over dette, er budsjettarbeid. Så får vi ta det derfra.
– Kan vi vente påplussinger allerede i revidert statsbudsjett i mai?
– Jeg kan bare gjenta: Vi er i gang, vi ønsker å åpne Norge for internasjonale filminnspillinger. Og etter denne kvelden vet jeg mye mye mer hva dette i praksis dreier seg om, sier Linda Hofstad Helleland til VG.

Det KAN bety at det blir flere filminnspillinger fra Hollywood i Norge – og ikke minst i Tinn.
En av filmene som har søkt er en science fiction-storfilm med Matt Damon i hovedrollen.

Mer fra Snømannen-sakene:
Fra VG: – En glimrende jobb for meg
Fra Dagbladet – tag: "Snømannan"
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia