fbpx

Brad Pitts sterke finanskritikk på kino

Radio Rjukan27. januar 20166min
thebigshortfilm_6f8e

Filmen er en sylskarp komedie som handler om hvordan fire outsidere i finansbransjen forutså det store amerikanske kreditt- og boligkrakket på slutten 2000-tallet, og bestemte seg for å tjene gode penger på det. Basert på den sanne historien skildret i New York Times-bestselgeren "The Big Short" av Michael Lewis. I den stjernespekjkede rollelista finner vi Brad Pitt, Steve Carell, Christian Bale og Ryan Gosling. For øvrig er dette nok et prosjekt Brad Pitt har vært med å ta initiativ til.

Brad Pitt er kjent for sitt brennde samfunnsaengasjment i ulike saker, og har gått hardt og sagt at han mener finansindustrien må reguleres, og at det er hovedgrunnen til hans egasjement rundt denne filmen.
– For mange har mistet hjem, sparepenger og familier havner på gata, uten at noen ble stilt til ansvar, sier Pitt.
– Det sjokkerer meg! Men først da jeg leste Michael Lewis sin bok "The big short" følte jeg at jeg kom til bunnen av hva som hadde skjedd, og hvorfor alt gikk så galt. Denne historien må fortelles for det er eksperter som vil fortelle deg at det egentlig ikke var noen årsak og at egentlig kan det samme skje igjhen, fordi det ikke er gjort noe for å hindre det, sier Pitt.
(Se intervju med Brad Pitt i Variety)

Filmen er foreløpig satt opp fredag klokka 18.30 og søndag klokka 19.30, men kan også få en visning eller to i neste uke, hvis oppslutningen om filmen er god denne helga.

Se tider og billetter på Rjukankino.no

Anmelderne i Norge triller jevnt over terningkast 5 for filmen idag.
– "Sylskarp komedie du ikke bør gå glipp av", skriver Dagsavisen som triller terningkast 5.
– "TheBig Short tilhører den særegne amerikanske disiplinen der man gjør komplekse ting mer lettfattelige, en slags ”idiotens guide” til tidenes kanskje største finansbedrag, men uten å miste brodd eller øye for finanssystemenes ofte bisarre kompleksiteter." Skriver Aftenposten som også triller terningkast 5.
– "Selv om økonomi kan være tørt, har McKay klart å gjøre historien interessant og underholdende. Du trenger definitivt ikke være økonomisk interessert for å la deg fascinere av historien, som i bunn og grunn handler om fire outsidere." Skriver Tv2s Side2 og triller også de e n 5'er på terningen.

Boken bak filmen The Big Short har fått skryt for at den lettfattelig forklarer hva som skjedde, i tillegg til at den er interessant og lærerik. Vi får vite historien om hvordan folk i bransjen som i stor grad var medansvarlige for krisen selv, kom ut av det hele med solide formuer. 

Det er samfunnet forøvrig som står igjen med svarteper. The Big Short gir oss den sanne historien om noen av menneskene som skjønte hva som skjedde i det amerikanske boligmarkedet og som forutså konsekvensene av verdipapiriseringen av boliglån. Den forteller oss også om hvor vanskelig det er å stå i mot aksepterte "sannheter", medstrøms eufori og medias fremstilling av tingenes tilstand, og kan være god lærdom for framtida.

Trailer:

Linker:
Rjukan Kino
Rjukan Kino på facebook
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia