fbpx

Blomsterpiken ble avduket til barnesang

Radio Rjukan20. juni 20185min
blomsterpiken-1_bebf

""Blomsterpiken som er satt fint opp på en stein, var dekket av en svart tøyduk, ble avduket med sang og taler i Adminiparken fredag. Portrettet av den nå 92 år gamle kunstneren, Reidun Aafløy Hansen, fra da hun var 4 år, var ikke selv til stede, men sendte en varm hilsen til barndommens by og Aminiparken.
– Reidun er glad for at skulpturen har kommet på plass her i parken. Dette er noe hun har ønsket i mange år, fortalte Sirkka Eriksen.
Kunstneren Reidun Aafløy Hansen, nå bosatt i Asker, ble hindret fra å være tilstede av sykdom. Hun hadde en kjær bardom på Rjukan. Her ble hun født, og tilbrakte sine ti første år mens faren jobbet på Vemorkanlegget.

Skulpturen er laget etter et foto tatt av henne i 1934, akkurat her i parken, og er en gave fra kunsteneren til Rjukan  by.
– Skulpturen er et minne fra hennes barndomsår på Rjukan, da hun sprang og lekte i parken her. Hun ønsket at den skal være et minne for alle som vokte opp her i 30-40-årene. Barndomsminnene er veldig kjære for henne. Hun hilser så mye, og håper at barn fortsatt kan bruke parken, sa Eriksen, som også sa at kunstneren takket Bjørn Iversen for å ha hentet Blomsterpiken opp til Rjukan.

""Barnehagebarn fra Bøen, Skibakkesletta og Øverland innledet markeringen med sangen "Blomster små", før ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland kunne foreta selve avdukingen, og takke for gaven.

Det hører med til historien at statuen har fått plass i den fredede Adminiparken etter flere runder med diskusjoner om den i det hele tatt kunne få plass der, og hvor den skulle kunne stå.
Det var underveis også tvil om hevm som mente hva, og hvem som kunne ta beslutningen, og fylkets kulturminneavdelig uttalte at det ike var plass til noen ny statue i parken, men kultursjef Marit Kvitne var etterhvert tydelig på at de ønsket statuen i parken, og sendte henevndelsen som etterhvert ble til at Riksantikvaren godkjente en plassering.
""Underveis ble det sågar av noen anonyme spøkefugler satt opp en gullmalt dukke med blomsterkurv i parken i nattens mulm og mørke, som satte ekstra spiss på debatten.

– Dette er en gledens dag for ordføreren og for Tinn kommune. Det har har vært en litt lengre prosess å få plassert skulpturen, men nå står den her. Den er et avtrykk av kunstneren selv som 4-åring fra et bilde tatt her i parken. Hun har mange gode minner fra oppveksten og ønsket av statuen skulle stå nettopp her i Admini parken, sa Birkeland.

Flere bilder vil følge
 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia