fbpx

Bildekåsei om Kittelsen, Holmboe og Notodden

Radio Rjukan10. oktober 20213min
trond aasland

Verdensarvsenteret ved NIA fortsetter med kveldsprogrammer om temaer innenfor Rjukan-Notodden Industriarv.
Tirsdag 12. oktober holder Trond Aasland bildekåseriet «Kittelsen, Holmboe og Notodden» i kafeen på Telemarksgalleriet.

Hvorfor inntar Notodden en viktig rolle i Theodor Kittelsens kunst? Hvorfor kan vi si det samme om Thorolf Holmboe? Hva mer har de to kunstnerne til felles?
Trond Aasland vil ikke minst ta for seg Theodor Kittelsen og Thorolf Holmboe som «oppdragskunstner» og blant annet fortelle om oppdragene de fikk for Hydro og for Tinfos.

Både Kittelsen og Holmboe er kjente og anerkjente kunstnere. Flere av deres meget gode arbeider knytter dem til Notodden og Rjukans posisjon på UNESCOs verdensarvliste. Både dette og andre kjennetegn ved de to kunstnerne blir omtalt i foredraget. De var begge svært mangesidige i sin utøvende kunst.

Kittelsen var maler, tegner, bokkunstner og Illustratør av folkeeventyr. Han har mer enn noen annen gitt preg til vår forestilling om troll og naturmytiske vesener, mens Holmboe var en svært produktiv kunstmaler fra 1890-tallet og flere tiår framover.

– Kanskje fortjener Holmboe enda mer oppmerksomhet enn hva han faktisk har fått. Hans forhold til Sam Eyde kommer til uttrykk på flere måter som kanskje vil overraske, sier Trond Aasland. Foredraget illustreres med bilder og fortellinger fra noen av oppdragene de to kunstnerne utførte.

–  Vi er glad for at vi nå på tilnærmet normal måte kan videreføre den populære serien med kveldsprogrammer.

Arrangementet 12.oktober er det andre denne høsten.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia