fbpx

Årets Kulturprisvinner: Bjørn Iversen

Radio Rjukan29. mai 20186min
kulturpirs2018a-3_2d2d

I år kom det inn ni forslag på gode kandidater til årets kulturpris, og det var lokalhistorieentusiasten Bjørn Iversen som er årets prismottaker. 

– Dette var noe vi hadde venta på muligheten til å gjøre, sa utvalgsleder Ragnar Gunleikrsud.
– Det er omfattende det han har stått for, Bjørn Iversen.

""– Har du tenkt å gi deg nå, Bjørn Iversen.
– Nei, det er vel bare å brette opp erma og stå på. Vi er vel inne i en god stim, sa Iversen, som har plassen klar for prisdiplomet og statuen.

– Det har enorm betydning for verdensarven vår og turismen, vårt hovedsatsingsområde å ha ildsjeler som Bjørn Iversen, sa ordfører Bjørn Sverre S. Birkeland.
 

Kulturprisen består av en bronsestatue ”Liten Ida” laget av billedhugger Kjell Grette Christensen og kunstdiplom laget av kunstneren Liv Solberg Andersen.

Tidligere kulturprisvinnere: Gunnar Dahle, Anne Marie Aarstad, Hølje Dahle, Halvor Holte, Helge Dahl, Rjukan IL,
Reidar Hole, Gunnar Odd Hagen, Nils Haukaas, Arne Olesrud, Tore Bystrøm, Per Pynten,
Jon Haukaas, Margit Tollefsjord, Olav Øyaland, Bernhard Brennemoe, Bjørn Myhre,
Gro & Hølje Brekka, Rallar’n, Johan Fjeldhøy, Franco Bartelli, Elisabeth Spockeli,
Ole Jon Tveito, Sigmund Holte, Doris Ek, Cirkus Sibylla, Per Berntsen, Hans Ragnar Valebjørg, Arne Hagen,Unni Boksasp, Budeiene Barbro Stordalen, Nanfrid Røysland og Ingebjørg Håvardsrud, damekoret Agitato og Kamerina kulturverksted.

I begrunnelsen for Tinn kommunes kulturpris 2017 heter det: 
""Årets kulturprisvinner har et glødende engasjement for både å finne, samle på, dokumentere og formidle lokalhistorie og kulturminner fra Rjukan og Hydros industrihistorie. Prisvinner engasjerer seg sterkt i lokalmiljøet og har siden barndommen jobbet utrettelig med å bevare og ta vare på kulturminner og lokalhistorie i Tinn kommune. 
Han har en unik evne til å inkludere privatpersoner, næringsliv, kommunen og andre institusjoner i å få realisert sine prosjekter og drømmer, alt fra små detaljer som brannhydranter og lamper på Birkeland bro og Mæland bro til større prosjekter som Tungtvanncelle ved Såheim kraftstasjon og utgraving av tungtvannskjelleren på Vemork, her vi står nå.  
Han har bidratt med kunnskap til vår verdensarvsøknad, han har fulgt Hydros avvikling og dokumentert den med en rekke foto. Helt fra han var en liten gutt har han vært lidenskapelig opptatt av industriarven på Rjukan.  Som 12 åring kom han til daværende kultursjef Øystein Haugan med forslag og ideer om hvordan Rjukanbanen med tog og ferjer kunne reddes. 
Bjørn Iversen er en verdig kulturprisvinner og prosjektene til Bjørn representerer en viktig verdiskapning til verdensarven.  Dette ønsker Tinn kommune å hedre ved å tildele Tinn kommunes kulturpris 2017 til Bjørn Iversen, heter et i begrunnelsen.

I retningslinjene til Tinn kommunes Kulturpris heter det at:

1.     Prisen kan tildeles nåværende og tidligere aktive kunstnere, utøvere og formidlere som er fra, eller bor i Tinn kommune eller har sitt virke i Tinn kommune. Prisen kan også tildeles en gruppe personer der et samarbeid om den kulturinnsatsen som begrunner tildelingen gjør dette naturlig.

2.     Prisen er en hederspris til mottakeren for verdifull kunstnerisk eller idrettslige prestasjoner, eller for lang og framstående innsats som har gjort seg særlig fortjent til en slik honnør, ved en aktiv og engasjert deltakelse innenfor det kulturelle området i Tinn. 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia