fbpx

Aasne bokbader Bruno Jovanovic onsdag

Radio Rjukan1. mars 20233min
aasnelinnestaa-bokbad

Rjukan bibliotek ønsket å markere Skeivt Kulturår 2022, og gjør det med å invitere til bokbad i bibliotekets lesesal. Det ble utsatt i november på grunna v sykdom, men nå onsdag 1. mats kan du opplevde det.

Da skal forfatter og rjukanjente Aasne Linnestå bokbade forfatter Bruno Jovanovic på bakgrunn av hans debutroman «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket».

Bruno Jovanovic (f.1990) er født i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, og ble for romanen nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris og tildelt Saabye-stipendet og vant Sørlandets Litteraturpris for 2021.

– Velkommen til Rjukan bibliotek onsdag 1. mars, og vi minner om at arrangementet er helt gratis, sier Sanja Pasovic.

Jovanovic vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo, er utdannet tekstforfatter fra Westerdals og har gått Forfatterstudiet i Tromsø.

«Etter hvert vil øynene venne seg til mørket» er beskrevet som en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt.

Boka skildrer Damjan som kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip.

Anmelderne var begeistet. Noen eksempler:
* «Både Damjan og mora er skildra så ein hugsar det. Og Dajmans «sinne» har fascinerande mange nyansar som krev at lesaren må tenkje sjølv. Derfor er Bruno Jovanovic ein lovande debutant.»
* «Råsterk debutroman»
* «Mektig om mor og sønn i galskap og kjærlighet»
* «Han har skrevet en helstøpt og intens roman, i en forvandlings- og ødeleggelsesprosess, men som forunderlig nok fyller opp denne leser med sin lojalitet og hengivenhet til en mor som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Og slutten er heller ikke uten håp. »
* «Åpningen på denne 170 siders debuten er med andre ord både effektiv og til dels skremmende. På få sider etableres tematikken.»
* «Den er dyster, men knallgodt skrevet.»
* «Det er mye godt i denne boka. Først og fremst det stramme språket, med korthogde setninger og kjappe riss som viser en situasjon, forhold mellom mennesker, en sinnsstemning eller en personlighet. Kjernen i boka er portrettet av Damjan. Hans kjærlighetshat til moren, og generelt uforløste aggresjon er formulert i overraskende glimt.»

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia