fbpx

5.000 på magisk nattevandring på Gausta

Radio Rjukan18. september 201610min
img_7832_b58f

Lørdag 17. september vil gå inn i historien som den best besøkte dagen på Gaustatoppen noensinne. Hele dagen hadde folk valfartet opp og ned det stolte fjellet. De BLE nemlig "Verdens vakreste nattevandsring".

Ikke bare opprant dagen til knallblå himmel og varmt vær. Det var vindstille også, og arméen (!) med vaffeljern på Gaustahytta gik konstant. Fire hardt arbeidene på Gaustahytta jobbet fra morgen til kveld.
""Gaustabanen hadde allerede klokka 17 fraktet 935, og en ny dagsrekord ville være et faktum allerede på 1360.
– Det er for tidlig å si, men jeg ser ikke bortifra at den rekorden ryker ikveld, sa Halvor Br. Haukås, som koste seg verre i den vakre solnedgangen på toppen.
– Dette er muligens et høydepunkt i Gaustatoppen og Gaustabanens historie, sa Haukås med sin beskjedne holdning til å gå ut for tidlig med noe som helst. Han jobber uansett for flere store arrangementer på toppen.
– Det er ingen hemmelighet at vi har store planer om det, men jeg vil ikke fortelle hva, sa Haukås, som gledet seg over det fantastiske været.

Dagen etter skulle det vise seg at 1545 tok Gaustabanen, og en ny dagsrekord var satt, som nok blir stående lenge. De fleste valgte naturlig nok å ta beina fatt og lyse stien opp ned igjen også.

Mang gikk to turen til toippen denne dagen. Tusenvis gikk opp tidlig og ned igjen, før det på nytt i 17-tida kom bølger med folk opp igjen. Men den store bølgen kom i form av en hodelykt-opplyst lyssti som varte i over tre timer. Alle rakk heller ikke helt opp før kommunikasjonsdirektør i ""Norad Eva Bratholm åpnet med å takke for oppslutningen og fortelle litt om hvorfor de arrangerte "Verdens vakreste nattevandring" i det de kaller Opplysningsløypa om FNs 17 bærekraftsmål.

Målene stod i en pyramide ved konsertstedet, og 17 poster hadde forklart de nattevandrende hva målene gikk ut på.
Men så var det klart for Sivert Høyems konsert på toppen, utover et fuglebjerg av mennesker i alle fjellfarger som ingen noensinne har sett maken til.
– Jeg har aldri spilt på en fjelltopp før, og forsåvidt heller ikke på kanten av et stup, sa Høyem, før han dro igang noen av sine månebefengte klassikere.
Over stod fullmånen, som Høyem ikke kunne unngå å kommentere, og Høyem måtte også kommerntere atnoen også hadde begynt på lysstien nedover.
– Jeg trodde fortsatt folk var på vei opp, men de går visst nå når jeg starter, var den lakoniske kommentaren fra ""Høyem, som hadde tusenvis fjetret i fjellstillheten, der Stemmen fra Sortland bar utover i natten.

Det var helt magisk. Hele dagen var helt magisk. Radio Rjukan formidler i bildegalleriet nedenfor ettermiddagen fra klokka 16 og til køen stod timesvis i Gaustabanen, og de nattevandrene i løyssten ned igjen var ikke hjemme før langt på natt og morgenkvisten. Men alle hadde fått en opplevelse for livet.

"Alle" var der. Jon Ingebrigtsen og Mikkel Lier, selvfølgelig med sine 1300 og 1400 toppturer.
Dette måtte de ha med seg. Og de koste seg i en magisk og annerledes aften.
– En fantasisk feiring av et magisk fjell, sa Ingebritsen, som likevel ikke kunne la være å mimre litt om da få gikk turen til topps. Jeg har alltid vært opptatt av å ta fjellet ibruk, sa Ingebrigsten.
Men den som trodde at det var mye tinndøler tar feil. de var der nok, men ble borte i folkehavet. Det var folk fra fjernb og nær. Mye vestlandsdialekter, idrettdrakjter fra Vestfold og Oslo-trraktene, og neimen ikke få fra nord heller. Folk lå i telt i lavfjellet, og mange hadde polaner om å overnatte i telt nær toppen.

""– Det er helt fantastisk sa Norad prosjektleder Martie Lid, som håpet at 1.500 ville gå en time før det startet, da hun fortalte at de hadde leid inn det som var av ledige busser i regionen for å unngå trafikkaos.
De tipsene var gjort til skamme fire timer seinere, da 5.000 satt på toppen og ventet på konsert.
– Definitivt den beste dagen på jobben hittil. Ikke noen vanlig dag, og jeg er bare så kjempefornøyd med alt. Tinn-samfunnet har stilt opp helt enormt, helt fra start til mål, og en vannvittig dugnadsinnsats. Da vi sa vi trengtre frivillige strømmet folk til på en måte som var helt uvirkelig, sier Lid, og forteller at det filmes, gjøres droneopptak og diverse av arrangementet som skal spres.
– Det kan tilogmed hende at dette nå skal formidles til FN. Tenk deg det – Gaustatoppen til FN! sa Lid, beruset av fjelluften og det vannvittige været som stilte opp på den magiske aftenen.
– Tusen tusen takk til alle som har stilt opp fra rjukanspeiderne, røde kors og alle dere andre, sa Lid før hun skulle nyte konserten og suksessen "Verdens vakreste nattevandring".

Dagen etter kan Halvor Br. Haukås fornøyd bekrefte at omlag 5.000 tok turen på nattevandringa, og 1.545 tok Gaustabanen. Og tidligere på dagen hadde også mange nytt Gaustatoppen i magisk vær.
En rekorddag for toppen og banen, og bare småskader ble rapportert. 
– Bare neon fortuing og småskader, men det må man regne med når så mange tusen skal gå i ulent terring, opplyses det fra Røde kors, som hadde kalt inn ekstramannskaper fra områdene rundt.

De som valgte å droppe turen, gikk uansett glipp av noe helt utforglemmelig.

""

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia