fbpx

Kommer til Vemork for å snakke om Rjukan-boka si

Radio Rjukan8. april 20243min
Erling Roland (1)
Foto: Privat

Det er alltid spennende når det kommer bøker som har et lokalt tilsnitt, og bøker som handler om Rjukan og Tinn, og Erling Roland lanserer nå en roman som heter «Innenfor – Rjukan og Berlin».

– Ja, det er en roman der mye av handlingen er lagt til Rjukan. Det er jo en historisk roman som begynner cirka rundt år 1900 og strekker seg frem til det tyske angrepet på Norge i 1940. Mye av handlingen er lagt til Rjukan fordi Rjukan alltid har fascinert meg veldig både industrihistorien og det som har med andre verdenskrig å gjøre, forteller Roland som er pensjonert professor i psykologi, med tid fra Universitetet i Stavanger.

– Romanen sirkler om en ung gutt, Magnus, som blir født på Rjukan. Han viser seg å være begravet og interessant. Etter hvert så begynner det å mørkne i Europa ned opprustning og krigsstemning. Han og en del andre unge menn blir da spurt om å være med i en patrulje som skal forberede seg på at det aller verste kan skje – krig. Det vil si trene seg opp til krig, stå imot, gjøre sabotasje, etc. Den foregår også i stor grad i Møsvatn-traktene og på Hardangervidda, i tillegg til at det er mye Rjukan her, som også er grunnen til at jeg lanserer boka på Vemork, forteller Roland.

– Det er nok en roman med en underliggende spenning gjennom hele romanen og med litt slike actionpregede ting også. Etter hvert så får Magnus et fristende tilbud om å dra til Berlin for å studere psykologi der i 1935, hvor han gjør det godt, og blir trukket inn i kretsen rundt riksfører Himmler. Og psykologi er mitt eget fag, så jeg kan godt det der. Der er liksom driveren i historien, og dermed så får leseren et dypt innblikk i de indre kretsene der. Og så utvikler historien seg, kan jeg røpe, at Magne etter hvert ser galskapen, men også at han forelsker seg. Det er litt kjærlighet i historien også, røper Roland.

– Det har vært et fantastisk spennende bok å skrive. Jeg er seniorprofessor i psykologi og har skrevet mange fagbøker, spesielt om mobbing, og det har jeg dratt nytte av i denne romanen. Altså mobbingens psykologi. Mobbingen som starter i skolegården er ikke så veldig forskjellig fra nazi-psykologien. Det er kanskje drøyt å si det, men der er veldig mange paralleller, og det benytter jeg jo i romanen. «Innenfor» kan også leses som krigspsykologi i romans form, sier Roland om det som er hans første roman.

Arrangementsfakta:
Boklansering
Tungtvannskjelleren 10/4-24 kl. 18
Gratis adgang.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia