fbpx

Unik tekstilutstilling

Radio Rjukan4. november 20235min
Press_Kusta Saksi 001
Kustaa Saksi Mythology series.

Lørdag åpner en ny utstilling i Telemark Kunstmuseum som har fått navnet «I grenseland» som karakteriseres som en reise gjennom myter, drømmer, hallusinasjoner og sanselig utforsking. Den finske kunstneren Kustaa Saksi har norske aner og slekt i Norge, og har hentet suksess med separatutstillinger i verdensbyer som New York, London, Paris, Hong Kong, Taipeis, Madrid, Brussel og Amsterdam.

Utstillingen, som er utviklet i samarbeid med Helsinki Design Museum. Utstillingen har blitt vist i Helsinki med rekordbesøk, sier kurator ved Telemark Kunstmuseum Susanne G. Lange, som sammen med de ansatte har hengt opp enorme billedvever som en del av utstillingen.

– Kustaa Saksi er en finsk kunstner og designer. Utstillingen I grenseland viser en bred presentasjon av Saksis fargerike tekstilkunst fra de siste 10 årene, og den ligner ikke noe annet vi har hatt her, sier Lange.
– I et kunstnerskap som mikser geometriske strukturer med mønstre inspirert av migrene og psykedelia, blir geometri og botanikk til levende tekstilkunst. Kustaa Saksi har lang fartstid som illustratør, og har samarbeidet med berømte motehus som Hermès, Ferragamo, Issey Miyake og Marimekko.


Nå ønsker man velkommen til utstillingsåpning lørdag kl. 13 med kunstneren tilstede. Men utstillingen holdes åpen helt til 25. februar.

– Åpningstalen ved Pauliina Gauffin, direktør ved finsk-norsk kulturinstitutt. Instituttet fremmer kulturutveksling mellom Finland og Norge, og initierer samarbeid mellom profesjonelle kunst- og kulturaktører i begge land, og de har støttet utstillingen. Og så blir det musikk ved Anne Hytta fra Telemark. Hun er prisbelønt hardingfelespiller og komponist som både arbeider med tradisjonell folkemusikk og nyskrevet musikk, forteller Lange.

– Tekstilene i utstillingen er utviklet i samarbeid med TextielLab, et verksted tilknyttet nederlandsk tekstilmuseum i Tilburg. Her har Saksi arbeidet i lange perioder siden 2010. I sine nyskapende arbeider har Saksi eksperimentert med materialer og teknikker og utviklet en veveprosess han beskriver som «action-painting med renning og innslag». I en datadrevet Jacquard-vev skaper han avanserte mønstre i et vell av farger.

– Tekstilbildene presenterer ofte plantemotiver, mytologiske symboler og gjentagende mønstre. I Kustaa Saksis særegne stil er geometriske former og psykedelia blandet med geometriske mønstre. men det er en utstilling som å oppleves, mener Lange.

OM KUNSTNEREN:
Kustaa Saksi (f. 1975, Kouvola) er en finsk kunstner og designer. Utstillingen I grenseland viser en bred presentasjon av Saksis fargerike tekstilkunst fra de siste 10 årene. Tekstilene tar oss med på en reise gjennom drømmer, visjoner og mytiske fortellinger.

Saksis mer enn 20 år lange karriere har tatt ham verden rundt. For tiden bor han med familien sin i Amsterdam, hvor studioet hans ligger. Dette er Kustaa Saksis første store separatutstilling i Norge, men det er ikke første gang han er i Norge. Finnen har norske aner gjennom familien på morssiden, og tanten hans er tekstilkunstner Anna-Liisa Silenti som bor og arbeider i Oslo, forteller Lange.

Saksi er selv plaget med migrene og har hallusinasjoner og synsforstyrrelser under anfallene. En tredjedel av personer med migrene opplever sensoriske, visuelle forstyrrelser kalt auraer. Migreneaura kommer vanligvis i form av blinkende sikksakk-linjer, eller objekt-forvrengning. Anfallene er streke inspirasjonselementer i Saksis kunstneriske uttrykk. Den kunstneriske utforskningen har vært en måte for Saksi å bearbeide frykten for migreneanfallene og forsøke å skape noe vakkert ut av det smertefulle.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Helsinki Design Museum. Utstillingen i Telemark kunstmuseum er kuratert av Kathrine Lund og Susanne G. Lange.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia