fbpx

Sulis 1907 gir et bilde av hvordan Rjukan var på samme tid

Radio Rjukan5. oktober 20232min
sulis8

Nils Gaup er selvfølgelig mest kjent for Veiviseren som ble Oscar-nominert, men har også stått bak andre storfilmer som Misery Harbor, Kautokeino-opprøret, Birkebeineren, og tinndøler vil vel også huske Tashunga, som ble spilt inn delvis i Tinn.

– Sulis 1907 er et nytt storslagent historisk drama fra Nils Gaups hånd – som skildrer opptrappingen til opprøret som formet Norge, forteller kinosjefen som liker å sette opp historisk film, og ikke minst norsk film, for et voksent publikum.

Handlingen? Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken.

Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer.

Midt i konflikten står unge Konrad. I rollene finner vi blant annet stjerneskuddet Otto Fahlgren og Simon J. Berger kjent fra Exit i hovedrollene. I andre ledende roller finner vi blant andre rjukanvenn Stig Henrik Hoff som vi kjenner fra flere år i Marispelet, Alexandra Gjerpen og Rune Temte.

Dette foregår på samme tid som byggingen av Rjukan og tunnelarbeidene her, så du får et godt bilde på hvordan det var å være rallar.

I tillegg er filmen tatt inn i kinoklubb.no, som gjør at medlemmer der ser filmen til halv pris.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia