fbpx

111 års historie fra Rjukan IL

Radio Rjukan23. november 20228min
Einar Rist og Tom Nilsen

Rykende fersk fra trykkeriet i lekker kongeblått, grått og hvitt – Rjukan ILs farger pryder forsida på «111 år med Rjukan idrettslag» ført i pennen av Tom Nilsen. Og RIL-leder Einar Rist er like stolt som Tom Nilsen, som har en rekke lokalhistoriske bøker bak seg. Dette er blitt idrettslaget i verdensarvbyen verdig.

– Ja, nå er boka til idrettslaget ferdig, og blir kjørt ut i en rekke butikker der den er lagt ut for salg, og nå er det bare for folk å handle den. Vi mener jo at dette er en bok som vil interesse de fleste i Tinn, sier Rist.

– Det har vært mye arbeid, men det har vært mye moro også. Jeg har jobba med mange i boksammenheng, men idrettslaget og ledelsen der har det vært en fryd å jobb med. Redaksjonskomitéen har gjort en kjempejobb, og vi har fått en bok vi alle kan være stolte av. Jeg vil si det er et glimrende produkt som har vært et skikkelig teamwork, sier Nilsen.

– Idrettslaget har en strukturert leder, og har filtrert vekk det jeg ikke har trengt å tenke på. Det har vært moro, og det har dukket opp mye bekjente og slektninger, og slik kommer det til å være med alle som leser boka. Enten de bor på Rjukan eller er fra Rjukan så vil de finne enten seg selv eller slektninger her, det er jeg rimelig sikker på. Rjukan IL er den viktigste frivillige sosiale organisasjonen vi har og har hatt her, mener Nilsen.

Tom Nilsen ble spurt om å gjøre denne jobben allerede i 2006, fem år før Rjukan IL ble 100 år, men da klarte ikke idrettslaget å gjøre grunnarbeidet, og Tom var i full jobb. Nå klarte man å gjennomføre, fordi Einar Rist mente det var på tide å ta tak i den ufullførte jobben. Klart Rjukan IL skulle ha sin historiebok.

– Det er en fantastisk historie over 111 år som er delt i tre deler, del 1 fra starten og fram til krigen da alt stoppet opp, del to fra krigen til 1985 hvor det er et skifte i hele idrettsbevegelsen, og den siste delen fra 1985 til idag. Den er spekkfull av bilder, og navn. Det skal ha blitt en god historiebok om idrettslaget, mener Nilsen.

– Tom hadde ikke tid før RILs 100-årsjubileum, men uten han hadde vi ikke klart det og han har skrevet den vederlagsfritt. Det har jeg lyst til å si. Han har vært leder av Rjukan IL i flere år selv, og det har også en betydning. Vi har mye bilder, med 250 bilder, og vi har funnet nesten alle navn. Det er gjort en kjempejobb med det. Vi har med denne jobben sett hvor fantastisk RIL har vært gjennom disse årene, og det har Tom fått fram, sammen med alle som ha bidratt. Takk til alle som har vært med, sier Rist.

– Nå har vi fått samla historien i en bok som ikke går ut på dato, og nå blir det moro å se hvordan den blir mottatt. Vi håper at folk kjøper hel opplaget. Den ligger ute til vippssalg mange steder, til og med i Sport1 på DownTown i Skien for de som bor der nede, sier Rist.

– Rjukan ILs historie er en del av verdensarven, og det er også Hydros historie, særlig før krigen. Uten Hydro, som bygde ale idrettsanlegga, bidro med tilskudd og mannskap, og var pytt og panne. Det ble også danna et arbeideridrettslag som seinere ble medlemmer av Rjukan IL, sier Nilsen.

– Her er det mange som har vært med som skal ha æren, mener Rist, som forteller at boka omfatter 25 idretter med store og små grupper.

– 90 prosent av befolkning har hatt noe å gjøre med idrettslaget i en eller annen form, og i verdensarvsammenheng er det å fortelle om menneskene som var en del av dettes samfunnet og her er denne boka et viktig bidrag om folks fritid, mener Nilsen, som forteller at boka nok også blir å finne i hyllene på Vemork i mange år framover.
– Jeg håper at det nedslagsfeltet betyr at boka vil selge bra. Den er lagt ut til selvbetjening rundt om, og de som ikke bor her, kan ta kontakt så sender vi den med et påslag for forsendelse og porto. Vi har ikke prisa den høyt, for vi ønsker at den skal nå ut til alle som vil, selv om det er blitt en flott og stor bok, sier Rist, som forteller at økonomien bak boka er god, selv om Rjukan IL har tatt hele utgiften selv uten sponsorer denne gang.

Boka er blitt til rimelig lokalt også. Den er gitt ut av Rjukan IL, trykket av Erik Tanche Nilsen i Skien, innbundet av Bokbinderiet Johnsen og designet av Rønnaug Lunden Fjellheim.

– Vi må vel si at vi er skikkelig fornøyd med sluttresultatet. Det er blitt skikkelig lekkert i RILs farger og vi håper jo det blir årets julegave, mener Rist.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia