fbpx

VGS-elever lærer om verdensarven

Radio Rjukan13. september 20165min
verdensarv-skoleskursing-4_b4e6

""Høsten 2015 fikk 350 elever og 25 lærere tilbud om å være med dette. Tilbudet skapte begeistring og nå i høst skal hele 1000 elever fra videregående skoler i Telemark få oppleve Verdensarven på nært hold, som en integrert del av Den Kulturelle Skolesekken (DKS) for videregåernde skoler i Telermark.
DKS-turene skal fra og med skoleåret 2016/17 være et fast tilbud på programmet til elever i fylkets videregående skoler. Onsdag var elever fra Bamble på Rjukan-tur.

– Elevene som er med på dette vil få et variert og spennende program knyttet til temaet verdensarv, som er en del av DKS-satsingen til Telemark fylkeskommune. En av postene på programmet i år er et formidlingsopplegg knyttet til utstillingen «I seng med fienden?», forteller Gunhild Lurås, leder publikumsavdelingen ved Norsk Industriarbeidermuseum (NIA).

Les mer om utstillingen "I seng med fienden" her

""– Formidlingen av denne futstillingen er lagt opp som en grupperefleksjon. Elevene får noen ord som har mye iboende mening, slik som verdiløs, straffbar og skam. Elevene skal – i grupper – diskutere seg fram til hvor disse ordene kan passe i utstillingen. Målet er å i gang sette refleksjon hos elevene rundt temaene i utstillingen, f.eks. offentlig avstraffelse og rettslige konsekvenser etter krigen, forteller Thorild Osdalen, rådgiver Telemark fylkeskommune, som er tungt inne i formidlingen av Verdensarven til Radio Rjukan.

De to elevene Celine Olstad og Ulrikke Andresen fra Bamble videregående skole var med på turen onsdag, og var veldig interesserte i opplegget. Her er de fotografert sammen med NIAs museumspedagog Brita Flor.
– Lærerike og flotte utstillinger, mener de to elevene.

""– Elevene skal også igjennom et formidlingsopplegg om tungtvannsaksjonene i utstillingen «Helter i Telemark». Dette foregår i et multimediarom. I tillegg blir det en generell orientering om Rjukans historie. Dagen avsluttes på Krossobanen, der elevene får en kort orientering om banen og Rjukan som "company town", forteller Osdalen.

Telemark Fylkeskommune er stolt av Verdensarven som er kommet til Telemark, og har lagt til rette for at videregående skole skal ta del i denne kunnskapen.
– Dette programmet er en del av DKS-tilbudet til team kultur ved Telemark fylkeskommune. Elevene skal bli kjent med den fantastiske kulturarven på Rjukan og Notodden, verdensarven. Det er viktig at elevene opplever god formidling av historien og får verdifull kunnskap om en stor og viktig kulturarv i eget fylke.

Linker:
Norsk Industriarbeidermuseums nettside
NIA på facebook
Telemark fylkeskommunes nettside

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia