fbpx

Vemorkutgravinga med resultater allerede i oktober

Radio Rjukan18. september 20174min
vemorkgraving-soadtak2017-4_be1d

""Initiativtaker Bjørn Iversen og ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland var blant de som fikk ta første spadtaket.
Sammen med lederen av Telemark fylkes kulturutvalg Tone Berge Hansen og styreleder ved Norsk Industriarbeidermuseum Hans Felix satte de startspadene i grunnen.

Det som er kalt verdens ferskeste arkeologiske utgravning av den berømte tungtvannskjelleren som har blitt flere filmer etter den vellykkede tungtvannnsaksjonen under krigen er nå snart oppe i dagen.

En rekke inviterte, deriblant idemaker og lokalhistoriker Bjørn Iversen og selvfølgelig NIA-direktør Runar Lia i spissen for verdensarv-ordførerne og ikke minst for pressen, som hadde møtt mangtallig opp.

– Dette er en dag jeg har drømt om helt siden jeg var liten, sa Bjørn Iversen til Radio Rjukan etter offisielle taler som du kan høre på Radio Rjukan de nærmeste dagene.

Dagen var velsignet med flott vær, og utgravingen skal være en veldig offentlig greie underveis.
""Smått og stort som finnes, vil bli bekjentgjort underveis. Hvor mye er bevart?

– Endelig skal kunne fastslå hvordan det ser ut der hvor Hydrogenfabrikken stod helt fram til den ble revet i 1977. Nå er som kjent meningen at det skal reises et nytt museumsbygg etter at utgravningene er ferdig.

Og utgravingen er ferdig om cirka tre uker, og skissene er klare for nybygget som skal vise hvordan tungtvannet ble laget, sa direktør Runar Lia blant annet.

Tor Nicolaysen var innkalt for å fortelle historien om hva som skjedde under sabotasjeaksjonen mot tungtvannsproduksjonen.
Det er Skårberg Maskin AS som skal stå for gravearbeidene.

""Allerede i begynnelsen av oktober kan vi få svaret på hva som gjemmer seg under jord og bygningsmaterialer. Selv om man er fornøyd bare med å finne restene av kjellerruinene, er det ikke tvil om at man håper på mer.
Riving i 1977 innebar ikke de samme reglene som skjer ved riving i 2017. Derfor kan det være mye interessant i ruinene.

Lytt til Radio Rjukan utover i uka for å få med mer om det som ble sagt før og etter første spadtak i tungtvannskjeller-utgravinga.

Fotos: Lars Gunleiksrud

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia