fbpx

Tungtvannskjelleren fascinerte klima og miljøministeren

Radio Rjukan15. januar 20188min
ministerhelgesen-2_1ae4

""Det var et omfattende program som var lagt opp for Norges klima og miljøminister Vidar Helgesen, som selv hadde ønsket å ta turen for å lære mer om verdensarven og tungtvannskjelleren.

– Rjukan har mye å by på, og da vil jeg har med så mye som mulig, når jeg først er her, sa Helgesen etter en bedre treretters middag på Rjukan Admini Hotel, før det bar videre med Øystein Haugan-guidet busstur i næringsparken, besøk på Green Mountain og tilslutt et besøk hos Per Lykke på Hardangervidda Nasjonalparksenter.

– Hvorfor ville du uoppfordret ta turen til Rjukan?

– Funnet av Tungtvannskjelleren er et svært viktig kulturminne. Da hadde jeg lyst til å se den, og høre om planene, og det som er fantastisk er at dette gir en mulighet til å formidle til nye generasjoner hva som skjedde her, og hvor ""viktig det er er å ta vare på freden, sa Helgesen, som ikke lovet noen ting når det kom til finansiering. 

– Jeg kan ikke love noe som helst på nåværende tidspunkt, men vi er jo opptatt av hva dette kan innebære, og å diskutere hva vi kan gjøre for at dette blir tatt vare på. De var en veldig spesiell opplevelse å komme inn i kjelleren.
jeg er opptatt av historie, og jeg har en personlig interesse av det.
Da jeg jobbet på en forskningsinstitusjon skrev jeg ned et foredrag på engelsk med Joachim Rønneberg på øret, og da er det blitt til at jeg føler jeg har personlig interesse for denne aksjonen.
Jeg skrev ned foredraget for et engelskspråklig publikum og hadde mye dialog med Rønneberg, og det var en stor opplevelse å se kanalen han krøp igjennom og rommet der sabotasjen fant sted, sier Helgesen.

Etter Admini-middagen, der han fikk både den flotte verdensarvboka med fotos av Per Berntsen og en av tungtvannsaksjonsbøkene, før han nå skulle en tur på Green Mountain Data Centre.

""– Jeg er opptatt av at Norge er et land som kan tilføre noe på det som er en av verdens raskest voksende næringer.
Slike etableringer i Norge er bra for både klima og næringslivet. Og jeg er spent på hva jeg får med meg på Nasjonalparksenteret, som jo også ligger innenfor mitt område, sier Helgesen.

– Det blir ikke for mye? Alt virker jo so det er klima og miljø etterhvert?

– Det er viktig å få med seg så mye som mulig. Verdensarven et kjempeprosjekt med stort potensial for formidling og tar vare på minner o historie som det er viktig å formidle i en tid da endringer kommer fortere og fortere, mente Helgesen.

– Hyggelig besøk idag av vår klima og miljøminister Vidar Helgesen, sier Per Lykke på facebook. På bildet til venstre leder av Tinn Høyre Bent Frode Bystrøm, statsråd Vidar Helgesen, styreleder Per Lykke og politisk rådgiver Thor-Arne Englund.

NIA-sjef Runar Lia var svært fornøyd med ministerbesøket.
""– Det er alltid veldig gøy når en minister kommer, og når han har ønsket å komme helt av seg selv blir det ekstra spesielt. Vi har vist ham en stor del av verdensarven i dag og siden det vi holder på med i verdensarven – og både riksantikvaren og Klima og Miljødirektoratet sorterer under hans departement, så dette var viktig. 
De er jo også mottaker av søknader på tungtvannskjeller-prosjektet, sier Lia.

Det er vel en viktig mann å holde seg inne med? Du håper vel han fortsetter i jobben i den nye trepartiregjeringen?

Jeg prøver å holde meg inne med de fleste jeg, men jeg satser på at han får fornyet vervet sitt. Det er jo viktig at han ikke forsvinner ut, selv om han har personer rundt seg som sørger for å ta sakene videre men jeg håper jo at han fortsetter, sier Lia.

– Han tar ikke budsjettbehandling i møter med oss, men han er begeistra for prosjektet og snakket fordelaktig om prosjektene, og vi fikk lagt inn at det haster å få til noe. Han fikk se at det ikke kan bli stående uten at det tar skade. Det må starte i 2018, så vi krysser fingre, men vi jobber med å realisere prosjektet. Nye skisser og ny søknadsprosess mot Tinn kommune, Riksantikvaren, Fylkeskommunen og departementet, sier Lia, før han drar tilbake til museet med velforrettet sak.

Fotos: NIA, Hardangervidda Nasjonalparksenter og Radio Rjukan

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia