fbpx

Prosjektpenger til Verdensarvforskning

Radio Rjukan30. august 20165min
guro-nordby2_82b8

Norsk Industriarbeidermuseum har fått støtte fra Norges Forskningsråd til et større forskningsprosjekt omkring industrisamfunnets gjenstandskultur. Det er et treårig doktorgradsprosjekt med oppstart i midten av september. Det er Guro Nordby som skal stå for forskningen. Hun har en magistergrad i etnologi og har vært ansatt ved museet i tre år.
Produksjon av ny kunnskap står sentralt ved museene. Nå blir det anledning til fordypning i en grad som det ellers ikke er tid og rom for.
 
Prosjektets tittel er «Materialitet i industrien – mennesker, ting og industrisamfunnets gjenstandskultur». Forskning og produksjon av ny kunnskap er en sentral arbeidsoppgave for museene, men en oppgave som ikke alltid kommer høyest på prioriteringslista når knappe ressurser skal fordeles. Nå har Norsk Industriarbeidermuseum funnet mulighet til endelig å satse på forskning, noe som er med å heve museets posisjon og faglige styrke. Verdensarven Rjukan/Notodden har ikke minst bidratt til at museet har hatt stor vekst i det siste, og ønsker å utvide sitt virksomhetsområde.

""Nå er Guro Nordby ansatt i prosjektstillingen. Og hun er kjent med verdensarven fra før. Hun er født i Ullensaker, men har bodd på Notodden siden hun var 18 år i 1984. Hun har Mag. art. i etnologi fra Universitetet i Oslo, og skrev sin magistergradsavhandling om «Ungdomstid på Notodden – en sammenlikning av 1950-årene og 1970-årene".
Hun har også bakgrunn som bygdebokforfatter i flere kommuner, men også som forfatter av flere lokalhistoriske bøker. Hun har vært ansatt ved Norsk Industriarbeidermuseum siden 2013.
 
Norges Forskningsråd bidrar med finansering i tillegg til Norsk Industriarbeidermuseum, gjennom en ordning som kalles «Ph.D. i offentlig sektor», og der det er institusjonen som søker midler og ikke en kandidat alene. Bakgrunnen for søknaden er med andre ord forskning som institusjonen ønsker å gjennomføre. Høgskolen i Telemark er gradsgivende institusjon i forbindelse med dette prosjektet. Det er et treårig forskningsprosjekt/doktorgradsprosjekt som altså skal resultere i graden Ph.D. for kandidaten.
 
Den problemstillingen som ligger til grunn for forskningsprosjektet, er følgende: På hvilke måter har menneskene og tingene inngått i et gjensidig endrings- og utviklingsprosjekt? Menneskers forståelse av seg selv og den omgivende verden formes gjennom omgangen med hverdagens ting. En kulturanalyse av mennesker og ting bør ikke alene utforske den meningen som den materielle kultur tillegges – hva den betyr, men også hva den gjør. Gjenstandene og menneskers relasjoner til den materielle verden er ikke bare meningsfulle, men også virkningsfulle. Det er disse virkningene som skal følges gjennom historien, i skiftende miljøer og funksjoner, og blant ulike mennesker.
 
De gjenstandene som skal studeres nærmere, er hentet fra Norsk Industriarbeidermuseum. Det er et viktig poeng at undersøkelsen gjøres i tilknytning til museet og er av interesse for arbeidet der i videre forstand. Primært vil undersøkelsen fokusere på gjenstander fra Rjukanbanen, med et supplerende materiale fra museets industrisamling. På den måten får prosjektet en tilknytning til forskning på kulturarv og ikke minst verdensarven Rjukan/Notodden.

Linker:
Norsk Industriarbeidermuseum

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia