fbpx

Mangler midler til Tungtvannskjelleren

Kyrre Dahl11. november 20203min
Tungtvannskjelleren 676
Foto: Tomasz Wacko / NIA

Tungtvannskjelleren er som kjent ikke fullfinansiert, men et veldig lovende politisk signal har kommet i arbeidet med statsbudsjettet. I sitt alternative statsbudsjett vil Fremskrittspartiet bevilge 10 millioner kroner til det nye museumsbygget.

Bevaringsbygget over ruinen av Tungtvannskjelleren på Vemork, har nå kommet langt.  Taket over er nå tett, så vær og klima vil ikke tære på den historiske ruinen i stor grad gjennom den strenge vinteren.

Bevaringsbygget  har en total kostnadsramme på 76 mill. kroner, men styret i stiftelsen Norsk industriarbeidermuseum har vedtatt bygging innenfor en redusert kostnadsramme på kr 67 mil. kr. For styret var hensynet til og bevaringsforholdene for Tungtvannskjelleren helt utslagsgivende.

Museet mangler omtrent av 20 mill. kr for gjennomføring innenfor denne nedskalerte rammen, og jobber nå aktivt blant annet med politikere for å sørge for fullfinansiering av prosjektet.

Tungtvannskjelleren – Ruinen av Hydrogenfabrikken på Rjukan, er et stort kulturminne av internasjonalt format, og blir en helt unik formidlingsarena for både krigs- og industrihistoria. Kulturminnet vil også være et viktig element i verdensarven, og være en ressurs for kulturell, sosial og økonomisk verdiskaping gjennom bærekraftig og kreativ bruk, med særlig fokus mot turisme.  Ruinen av Tungtvannskjelleren og det nye museumsbygget vil være en spektakulær turistattraksjon i Vestfold og Telemark fylke og av nasjonal betydning. Sikrings- og museumsbygget skal stå ferdig høsten 2021.

I den forberedende prosjekteringa ble det anslått en total byggekostnad på kr 60 mill. kr, men i forbindelse med anbudsrundene mottok museet kun tilbud fra en enkelt byggentreprenør som gjorde forhandlinger utfordrende.

Det er ingen tvil om at Vemork er et krevende sted for gjennomføring av et byggeprosjekt av disse dimensjonene og med stadige tilpasninger til de faktiske, lokale forholdene.

Museet jobber nå med aktuelle tilskuddsytere på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og har stor tro på at fullfinansiering sikres i løpet av kort tid slik at vi om et års tid kan ønske velkommen til det nye museet på Vemork.

Samtidig starter NIA en prosess for på kort sikt å finansiere byggeprosjektet med banklån.

Hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget sammen med det gamle kraftanlegget på Vemork ble fredet av Riksantikvaren i 2015.

Samme år startet utgravingsprosjektet «Jakten på Tungtvannskjelleren», og selve kjelleren ble funnet omtrent intakt høsten 2017.

Byggeprosjektet startet opp i august 2020.

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia