fbpx

Kampen om Sam Eydes plassering tar av

Radio Rjukan3. mars 201510min
sam-eyde-flyttes_bba0

Debatten kommer en stund etter at planenef or det nye torget ble lagt fram. Det startet vel for alvor med at byentusiast og lokalhistoriker Bjørn Iversen skrev et leserinnlegg i de lokale avisene, der han kaller flyttingen historieløs.
– Kongen, som står mellom «to tårn», har blitt flyttet i årenes løp rundt på Torget som en sjakkbrikke i en annen merkelig versjon av spillet. Stauten ble reist som en hyllest av «bøndene» som i dette tilfellet var arbeiderne, og plasseringen var den gang midt på plassen som nå skal bli en «skøytebane» eller «andedam» Den gangen stod han blant og med folket helt til noen av kommunens «springere» fikk det for seg at han skulle ned fra tronen og nærmest glemmes.
…. Men tiden er nå inne for å få han tilbake til den historiske plassen han en gang hadde, nemlig som Torgets midtpunkt….
Kommunen pålegger andre å legge takstein med riktige farger og forteller gledelig hva vi kan gjøre og ikke gjøre på fasader og
annet i satsingsområder, men ser ikke selv at de begår et feiltrekk og tar et skritt bakover med en ukorrekt fl ytting og plassering,
de følger således ikke egne spilleregler, skriver Iversen i leserinnlegget som har tent debatten.
Deretter har det blitt debatter i NRK Østafjells, og i mediene.

Iversen mener å ha støtte fra mange andre, blant dem Kolbjørtn Sando, som vil starte aksjoner.
Det er politikere og administrasjonen i kommunen som via vedtak, høringsrunde og arkitektkonkurranse har besluttet å flytte på Sam Eyde.

– Meningen er på flytte Eyde nedenfor biblioteket slik at han ser inn på torget i skrå vinkel. Noen hevder at han skal stå med ryggen til torget og se mot Saaheim, men det er feil, sier kommunearkitekt Eli Samuelsen.
– Nå blir det slik at han ser rett på deg når du går inn på torget, og kommere nedfra og ser inn, sier Samuelsen, som er sikker på at det blir en fin plassering. 

Statuen av Sam Eyde ble avduket i 1920 og plassert midt på torget i Rjukan. Ansiktet var vendt opp mot stedet hvor solspeilet kom mange år seinere, sier Iversen. Eyde hadde ambisjoner om et solspeil. Og Iversen mener at ved å få tilbake sin sentrale plass på torget, vil industriherren stå midt blant folket og få sola i ansiktet.
Men Eyde-statuen har blitt flyttet før. I 1967 ble han tatt ned av den opprinnelige sokkelen og flyttet til torgets østre hjørne.
– 
Det ble et helvetes leven og i 1968 kom han tilbake på sokkelen og fikk enda en ny plassering på torget, men ikke så sentral som han hadde vært, men nå i bakkant av torget, der jhan har stått helt til 2015.

– Ja, vi har bestemt at Sam Eydestatuen skal flyttes 10 meter, en parallellforskyvning fra der han står i dag, opplyser kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm i Tinn kommune.
Han oppgir to grunner til dette: Ved å flytte blir plassen mer åpen som flerbruksplass, og for det andre dannes en linje mot Såheim kraftverk.
Flyttingen skal skje i perioden juni til desember i år.
– Midt på torget blir det et vannspeil, og ved dette kan folk sitte i sola å kose seg. på vinteren er det planlagt å islegge dette som skøytebane.
Vi har gjennomført en arkitektkonkurranse og mottatt utkast fra 54 kandidater, vi har hatt en jury i sving, vedtaket er forankret i bystyret og i administrasjonen etter en lang prosess.
– Jeg skjønner at den kommer og at diskusjon oppstår, men ingenting av dette har kommet i høringsinnspillene, her gikk det
meste på toaletter for funksjonshemmede og universell utforming. Planen som er bestemt gjennomføres, sier Bystrøm.

Raymond Pedersen foreslår for all enkelhets skyld å sette hjul på Sam Eyde:
"… – Hadde (Tinn) kommune sagt til arkitektene at Eyde skal tilbake til midt på Torget eller stå der han står nå hadde de
nok klart å implementere han der skal dere se…. En mann som bygde en by, satt Rjukan på kartet og med sitt selskap Norsk
Hydro førte Norge inn i den industrielle tidsalder med de rikdommer det førte med seg. Nå er det altså ikke plass til han.
Han fortjener sin plass der han sto fram til 60 tallet. Er ikke det i tråd med den tiden vi er i eller skal inn i
da?….Nå kommer sola nedover ellveggen og solspeilet som er sponset av Hydro virker. Hadde det ikke vært greit at sola kunne skinne litt på «grunnleggeren» da?… Og om dere fremdeles er i tvil, sett hjul på han da så andre kanskje i fremtiden kan flytte på han siden det er blitt en greie å ha en mening om hvor han skal stå."

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia