fbpx

Inviterer til Arkivdagsforedrag

Radio Rjukan12. november 20154min
arkivdagsplakaten_2015_af9e

""Lørdag 14. november er det den årlige Arkivdagen, som er innstiftet i Norden for å markere betydningen av arkivering og bevaring. Tidligere år har markeringen av dagen vært en suksess for Norsk Industriarbeidermuseum, som i år har to arrangementer. I år er de ikke arrangert på Norsk Industriarbeidermusem på Vemork. Det første var tirsdag 10. november i Sauland, og det andre er lørdag 14. november på Notodden.

Lørdag blir det foredarg av Frode Færøy (bildet) om om forholdet mellom Milorg og den kommunistiske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.

Frode Færøy er 1. amanuensis ved Norges Hjemmefrontmuseum. Han er fra Notodden, så han er nok et kjent fjes for mange i distriktet. Han forsvarte sin doktorgradsavhandling i mars i år, der nettopp forholdet mellom hjemmefronten og kommunistene var tema. Både hans tilknytning til Notodden og det at han arbeider som arkivar ved hjemmefrontmuseet, gjør at han er rett mann til å markere arkivdagen akkurat her. Dessuten har han et spennende tema å snakke om, og hendelsene under krigen slutter aldri å fascinere. Foredraget på Telemarksgalleriet har tittelen: «Milorgs sentralledelse og forholdet til den kommunistiske motstandsbevegelsen».

Arkivdagen markeres hvert år i hele Norden. I år er dagen 14. november, men mange institusjoner velger å legge sine arrangementer til andre dager. Norsk Industriarbeidermuseum vil ha to arrangementer i tilknytning til arkivdagen.

Tirsdag var det foredrag og utstillingsåpning av Tov Reisjå – folkeminnesamleren fra Hjartdal. Hjartdalbanken og Hjartdal kommune som ga økonomisk støtte til et bevaringsprosjekt som er gjennomført ved Norsk Industriarbeidermuseum. Registeret over materialet er tilgjengelig på «Arkivportalen», og selve materialet er tilgjengelig på NIAs lesesal for interesserte brukere. Ferdigstillelsen av prosjektet markeres med en liten utstilling om Tov Reisjå og arbeidet hans. Tov Reisjå var tidlig ute med å skaffe seg fotoapparat, og en del av bildene hans er også med. Utstillingen vil være tilgjengelig i Hjartdalbankens lokale i Sauland fram til nyttår.

""Arrangementsfakta:
Frode Færøy: Foredrag om forholdet mellom Milorg og den kommunistiske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.
Sted: Telemarksgalleriet Lysbuen, Notodden, 2. etasje
Tid: Lørdag 14. november kl. 14.00

Utstilling av Tov Reisjå – folkeminnesamleren fra Hjartdal. 
Sted: Hjartdalbanken i Sauland
Tid: Utstillingen åpen ut året.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia