fbpx

Foredrag om Wallenberg – Den 3. Hydrokjempen

Radio Rjukan28. mars 20232min
Trond Aasland 001
Ansatt portrett

«Hvem var Marcus Wallenberg?» heter foredraget som NIAs seniorrådgiver Trond Aasland har med seg til Rjukan Admini tirsdag kveld.
– Og det er det grunn til å spørre om, for Wallenbergs involvering og engasjement i Hydro har for mange vært litt for ukjent, men det er klart at han var en veldig viktig mann, og den tredje viktige i etableringen av Norsk Hydro, ved siden av Eyde og Birkeland, sier Aasland.

– De tre var alle ekstraordinære, og de var et lykketreff i et historisk øyeblikk. Wallenbergs betydning for Hydro er omtalt både som jevnbyrdig og viktigere enn Eyde. De to utfylte hverandre. Wallenbergs grundighet balanserte Eydes pågåenhet. Så hvem var han, og hva sto han for?

Gjennom 37 begivenhetsrike år var Marcus Wallenberg Hydros første styreformann, og for opprettelsen av Hydro omtales han som enda viktigere enn Sam Eyde. Hvem var han? Hva sto han for? Hva utrettet han?

Lenge sto han og Sam Eyde hverandre nær – men hvor nær? To gründere som sammen kjøpte gården Kromviken ved Møsvatn, hvor de ferierte og drev jakt. Hva skjedde med vennskapet mellom de to?

– Det og mye mer vil jeg prøve å gi svar på på Rjukan Admini, sier Aasland om foredraget som også inkluderer servering.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia