fbpx

Foredrag: Hydros fjerde grunnlegger

Radio Rjukan1. oktober 20223min
Trond Aasland 001
Ansatt portrett

– Gunnar Knudsen var nok en av de viktigste personene i historien om verdensarven. Han var tross alt den som fikk Sam Eyde og Birkeland til å møtes under den berømte middagen i hans leilighet i Oslo, sier seniorkonsulent i Norsk Industriarbeidermuseum Trond Aasland.

– Han var riktignok født i Arendal, akkurat som Sam Eyde, men han regnes som telemarking, og han hadde sete på Stortinget i 30 år fra 1891 til 1921, og var Statsminister i to perioder, før det var han landsbruksminister og finansminister. Han må nok regnes som en av de sentrale i det som er blitt verdensarven, sier Aasland, som ser fram til å holde sitt første bildeforedrag i det nye foredragsrommet i Tungtvannskjelleren som ar fått navnet «møtesalen».

– Ja, det er første gangen jeg har æren av å bruke det nye foredragsrommet og det er er stas, sier Åsland, om at NIA endelig har fått et rom som egner seg og er spesialdesignet for foredrag.

– Gunnar Knudsen er blitt kalt Hydros fjerde grunnlegger, i så fall ved siden av Marcus Wallenberg, Sam Eyde og Kristian Birkeland. Dette var neppe noe han siktet mot, men kan ses som et uttrykk for hvilke posisjoner han hadde i Norge tidlig i forrige århundre.

Det var Gunnar Knudsen som førte Birkeland og Eyde sammen. Og ga opptakten til deres samarbeid fra 1903. Og ett av bildene som Aasland kommer til å vise er det ovenfor, fra 9. august 1909, da kong Haakon foretok den offisielle åpningen av Tinnosbanen og Rjukanbanen. Statsminister Gunnar Knudsen inntok sammen med kongen sentrum i bildet, med generaldirektør Eyde på statsministerens venstre side.

– Foredraget vil omtale alt dette, men handler mest om Gunnar Knudsens mangfoldige virke, hans betydning for Telemark, både som medspiller og motspiller, sier Trond Aasland, som inviterer alle historieinteresserte til Tungtvannskjelleren tirsdag kveld.

Billetter kjøpes på nia.no og tirsdag går det skyttelbuss fra parkeingsplassen på våer og opp til Vemork både før og etter foredraget, som vanlig.

Arrangementsfakta:
Bildeforedrag – Gunnar Knudsen
Tirsdag 4. oktober kl. 19
v/Trond Aasland
Møterommet Tungtavnnskjelleren
Skyttelbuss fra parkeringsplassen på Våer.
Billetter: www.NIA.no

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia