fbpx

Fjøset og fjøsgårdene på Rjukan fredet

Radio Rjukan8. januar 20153min
fjosgaardenysteinm-andersen-ra_8455

De fredete bygningene er en viktig del av historien om Rjukan som en «company town», hvor ett selskap sørget blant annet for boliger og matproduksjon for ansatte.

Fjøset og fjøsgårdene bidrar til å illustrere og dokumentere Rjukans plass i norgeshistorien som en industriby reist fra grunnen av. Anlegget illustrerer tydelig Rjukan som en company town, hvor en hel infrastruktur ble bygd opp rundt industrien, med blant annet sosial boligbygging i regi av industrieiere og investorer. Fjøset med garasje og Fjøsgårdene er til sammen et sjeldent og helhetlig anlegg for kjøtt- og melkeproduksjon i en industriby fra begynnelsen av 1900-tallet. Ved starten i 1916 var dette anlegget Norges største og mest moderne fjøs.

Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan er det beste eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon, med gjennombruddet for bruk av elektrisk kraft i industriproduksjon. Rjukan og Notodden var pionerer i norsk og internasjonal utvikling av den elektrokjemiske industrien. Stedene forteller historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft og skaper grunnlag for prosessindustri og nye arbeidsplasser. Produksjon og eksport av kunstgjødsel var viktig langt utover norske landegrenser.

Hele Rjukan by var et industriforetagende i verdensklasse, basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vannkraft og utenlandsk kapital. Produksjon og eksport av kunstgjødsel var viktig langt utover norske landegrenser.

Fjøset på Rjukan hadde plass til 156 kyr og 26 hester, og det var grisehus med ca. 20 svin, samt kjøle- og målerom for melk og slakteri med kokeri i kjelleren. Det ble også etablert et garasjeanlegg for blant annet varebiler i 1920. Fredningen omfatter eksteriøret til følgende bygninger: Fjøset, fjøsgårdene i Sam Eydes gate 2, 6 og garasje. I tillegg er deler av området rundt bygningene fredet.

Fjøset og Fjøsgårdene er omfattet av arbeidet for å få industrihistorien på Notodden og Rjukan inn på UNESCOs verdensarvliste. Fredningene kan bidra til å styrke nominasjonen som ventes avgjort i 2015.

Mer hos Riksantikvaren

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia