fbpx

– Dette må man bare få med seg!

Radio Rjukan8. november 20217min
thumbnail__Arnulf_DenNorskeAtomlandsbyen_

Onsdag kveld blir det en tjuvstart på helgas litteraturfestival på Rjukanhuset, når Randi Mossing skal bokbade Jan Kjetil Arnulf om hans nye bok «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk».

Det er Norsk Industriarbeidermuseum i samarbeid med Universitetsforlaget som inviterer til et bokbad utenom det vanlige på Vemork onsdag 10. november.

– Dette må man bare få med seg. Det er hyperspennende. Her er det så mye ukjent, og en utrolig fascinerende ukjent historie. Jeg gleder meg veldig til samtalen, sier Randi Mossing.

Bokbadet vil ta publikum med inn i den pågående samtalen om enkeltpersoners hemmelige liv i nyere norsk historie. Boksamtalen ønsker å kaste lys på Rjukans militære betydning, og dessuten undersøke tungtvannets rolle i norsk industri, militær etterretning og fremstillingen av atomvåpen.

Hva er taushetens pris for nær familie?  Hva slags ambisjoner hadde Norge etter andre verdenskrig i kappløpet om kjernefysiske våpen? Må historien skrives på ny?

Boka «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk» ble lansert 22. september på Forsvarsmuseet.

– Kraftstasjonen på Vemork er der min egen oldemor reddet livet ved å ikke løpe i bomberommet i 1943 da hun skulle redde familiens gris. Vemork er mine industrielle røtter, og jeg gleder meg veldig til bokbadet, forteller Randi Mossing.

– Jan Ketil Arnulf er professor ved handelshøyskolen BI og professor II ved Forsvarets høgskole, og han har skrevet en uhyre spennende bok som  forteller Rjukans rolle i hittil ukjente rolle om utviklingen av kjernefysiske våpen, og vi kommer bak heltebildene.
Jeg er så overrasket over endel av innholdet i denne boken. Det er kjempespennende. Og jeg overdriver ikke, ler Mossing.

– Med historiefaglig bakgrunn som jeg har sjøl, så er det uhyre interessant. Et persongalleri på over 200 personer, og her er det mye ukjent og nytt. Dette er spennende på individnivå. F.eks. pålagt militær pålagt taushet, som gjør at du f.eks. inntar rollen som landssvik for å kjempe for landet ditt. Offiserer som tilfeldigvis havnet på Rjukan, men som var plassert der.
Et helt annet heltebilde enn sabotørene, forteller Mossing.

Arnulf har skrevet en rekke bøker og artikler om organisasjoner og ledelse. En av hans mange forskningsinteresser er nettverk og makt, og hadde bestefar på Rjukan. Hans egen bestefar var en sentral aktør. Men i likhet med mange andre, snakket han aldri med andre om hva han gjorde under krigen.

«Atomlandsbyen» er Jan Ketil Arnulfs betegnelse på et nettverk av mennesker som beskyttet tungtvannet og jobbet for norsk atomenergi.

Og hva skjer med nettverk og organisasjoner som ikke får naturlige korreksjoner fra omverden, fordi de jobbet i det skjulte.

Hvilken rolle spilte norske offiserer i dette nettverket før og under krigen? Hvordan kan «Atomlandsbyen» fortelle oss noe om offiserenes rolle på Rjukan?

Hva er taushetens pris når man aldri kan snakke med sine nærmeste om sitt yrkesliv, eller dele opplevelser av triumf eller nederlag?

Om boka: «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk»:

Utgangspunktet for denne historien er en bestefar som aldri snakket om hva han hadde vært med på. Jan Ketil Arnulf mistenker at den grå og glemte offiseren, som familien vet så lite om, var taus av en grunn. Arnulf begynner å nøste i familiens historie sammen med sin bror og fetter.

De oppdager at bestefaren og flere andre familiemedlemmer var involvert i hemmelige aktiviteter under andre verdenskrig. Et nettverk av norske offiserer, forskere og politikere trer fram rundt den tause bestefaren. Nettverket består av nøkkelpersoner fra Krigsskolen, norsk våpenindustri og akademia. Disse opptrer samtidig før og under okkupasjonen. Oppsiktsvekkende mange veier fører til Rjukan. De møtes igjen i London, og etter krigen opptrer de sammen på Kjeller. 

Noen treffes i FN. Kan dette nettverket si oss noe om hvem som visste hva om tungtvannets betydning? Eller om når drømmen om kjernespaltning i Norge oppsto? Og hvor lenge varte den drømmen? «Den norske atomlandsbyen» er en beskrivelse av nettverkene som drev vitenskapelig og militært entreprenørskap i konkurranse med verdens stormakter, et nettverk det viser seg at forfatterens familie er en del av. 

Bokbadet på Vemork vil bli en oppstarter før litteraturfestivalen starter på Rjukan. Boka kan signeres og kjøpes på Vemork etter bokbadet.

Arrangementsinfo:
Bokbad. Randi Mossing samtaler med Jan Kjetil Arnulf om hans nye bok «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk».
Arrangementet starter kl.18.30
Det er inkludert skyttelbuss fra parkeringen på billetten.
Billetter kan kjøpes på www.nia.no

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia