fbpx

Vær forberedt på værutfordringer

Radio Rjukan16. september 20159min
renske-takrenne_illustrasjonsfoto_istock_000068808339_c9a9

– Hver høst ser vi at kraftige vindkast og hyppige, heftige regnskyll gir mange skader på hus og eiendom. Vårt beste råd er å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, sier Heidi Tofterå Slettemoen i sparebankeide Frende Forsikring i en prerssemelding.

– Rydd inn utemøbler og løse gjenstander, og tjor fast trampolinen, det skjer mye på værfronten fremover, sier hun. Flere fylker har mye nedbør i vente de neste dagene. Ifølge Meteorologisk innstitutt kan regnværet Østlandet har i vente bli ekstremt.

I forbindelse med ekstramværet i Tinn de siste ukene er mange kroner spart på at folk tar forholdsregler, og sjekker rundt sine egne eiendommer.

Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus.
– Standard husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, sier Slettemoen. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv, noe som kan bli veldig dyrt.
Er taket utett oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør du sjekke hele takflaten ihvertfall én gang i året, enten selv, der det er mulig, eller med hjelp fra en taktekker.

– Du bør passe på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye, sier hun. Oppdager du fukt- og råte, må skaden rettes opp så snart som mulig.

Frende har aldri sett så mange takskader etter en og samme storm, som etter stormen «Nina» herjet tidligere i år. Verst gikk det ut over tak, takstein og takplater, men da totalen passerte 1700 skader var det inkludert en rekke skader også på bil og båt, og hjem og bygninger som måtte evakueres.
– Det er vanskelig å ta opp kampen mot vind og vann under ekstreme forhold, men mange av skadene vi får rapportert inn etter nedbør og vind, kunne vært forhindret med enkle grep, før stormen setter inn, sier Heidi Slettemoen i Frende.
– Ofte oppstår vannskader fordi takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak skyldes også ofte at greiner faller ned, forteller hun.

Har du trær på eiendommen, i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind. Du kan gjerne beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.
– Takrennene er oftest enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at de er hele, sier hun.

Også eiendommen bør sjekkes regelmessig, og særlig nå før høststormene setter inn.
– Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet, så ikke vinden sender det avgårde. Og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta fatt i. Kanskje avfallsspannene i gaten, til og med?

Hold alltid avløp, sluk og rister åpne, rensket for løv og skrot, slik at vann kan renne unna. Lukk dører og vinduer, og husk på takvinduene spesielt.
– Trampoliner kan gjøre stor skade om vinden tar dem. En trampoline som ikke allerede er pakket unna for høst- og vintersesongen kan med fordel bindes fast, festes i bakken, eller rett og slett snus opp ned før vinden tar den, sier Slettemoen.

Flere båthavner fikk store værskader på anlegg sist høst, og har nå innført krav om fortøyning med dempere på tau.
– Ofte må det doble fortøyninger til, om båten skal ligge trygt. Ved melding om sterk vind anbefales det ofte å sikre båtene med ekstra spring, men selv ikke det er godt nok, om tauverket er morkent, sier Slettemoen. Hun oppfordrer båteiere til å vurdere å bytte ut eldre tauverk med nytt og kanskje kraftigere tau.
Alt som er forsikret mot brannskader også forsikret mot naturskader. Grensen for at en stormskade skal være dekket som naturskade går ved liten storm. Ved svakere vind enn dette, kan slike skader være dekket på bygningens forsikring.

""

Sikring mot storm

* Husk at løse gjenstander skal sikres, da disse kan skape farlige situasjoner.
* Hold sluk, rister og avløp åpne. Lukk dører og vinduer.
* Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger.
* Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.
* Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.

Kilde: Finans Norge / Frende Forsikring
 
 
 
Beste hilsen,
 
Heidi Tofterå Slettemoen
kommunikasjonssjef
 
Mobil +47 97 02 97 02 | e-post: heidi.slettemoen@frende.no
 
Frende Forsikring er et felles merkevarenavn for Frende Skadeforsikring AS | Foretaksregisteret | 991 436 960
og Frende Livsforsikring AS | Foretaksregisteret | 991 437 126 | Krokatjønnveien 15 | 5147 Fyllingsdalen
Postadresse: Postboks 3660 – Fyllingsdalen | 5845 Bergen | www.frende.no  | Følg oss på Facebook cid:_1_0642852406427F040040EC5BC1257C66   

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia