fbpx

Telemarkinger har lavest gjeldsbyrde

Radio Rjukan2. april 20173min
gjeldsgrad_a45e

Ved en renteoppgang i økonomien er Telemarkinger blant de som vil være på tryggest grunn. Det viser tall fra Norges bank som presenteres i dagens Næringsliv. Tallene fra nasjonalbanken skal brukes til å avgjøre om det skal innføres nye regler for gjeldsgrad og forbrukerlån i Norge.

Nordmenn er helt i verdenstoppen når det kommer til gjeld. Bare i Nederland og Danmark er gjeldsbelastningen høyere. Og norske husholdninger er tyngre lastet med gjeld enn noen gang tidligere. I gjennomsnitt utgjør gjelden nå 2,35 ganger disponibel årsinntekt. Men blant nordmenn er det Troms, Telemark og Nordland som har lavest gjeldsgrad, melder Dagens Næringsliv.
I så og si hele Telemark er det så vidt 10% av befolkningen som har en gjeldsgrad på 5 ganger inntekten, mens dette er betydelig verre i Vest-Norge og i Oslo, og kommunene rundt.

Det ansees som høy-risiko å ha en gjeldsgrad så høyt som 5 ganger inntekten, fordi man da ikke vil tåle en renteoppgang og så fortsette å betale ned gjelden sin.

Det er en fersk oversikt utarbeidet av Norges Bank, som gir helt ny innsikt i gjeldssituasjonen i norske husholdninger. Gjelden i Norge har økt i takt med oppgang i boligprisene. For å analysere utviklingen i gjeldsopptakene har Norges Banks forskere derfor undersøkt alle norske boligkjøp i årene fra 2009 til og med 2014 og koblet dem med inntektsstatistikk for samtlige norske husholdninger. Totalt inngår rundt en halv million boligtransaksjoner i datagrunnlaget i analysen. 

Nær en av fire husholdninger (23 prosent) som kjøpte bolig i Oslo i løpet av 2014 hadde mer enn fem ganger brutto årsinntekt i gjeld. Det samme var tilfellet i storbyer som Trondheim (24 prosent), Stavanger (24 prosent) og Tromsø (23 prosent) I Bergen hadde en av fem (21 prosent) husholdninger som kjøpte bolig mer enn fem ganger inntekten i lån.

Les hele saken i DN

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia