fbpx

Telemarkinger har lavest gjeldsbyrde

Radio Rjukan2. april 20173min
gjeldsgrad_a45e

Ved en renteoppgang i økonomien er Telemarkinger blant de som vil være på tryggest grunn. Det viser tall fra Norges bank som presenteres i dagens Næringsliv. Tallene fra nasjonalbanken skal brukes til å avgjøre om det skal innføres nye regler for gjeldsgrad og forbrukerlån i Norge.

Nordmenn er helt i verdenstoppen når det kommer til gjeld. Bare i Nederland og Danmark er gjeldsbelastningen høyere. Og norske husholdninger er tyngre lastet med gjeld enn noen gang tidligere. I gjennomsnitt utgjør gjelden nå 2,35 ganger disponibel årsinntekt. Men blant nordmenn er det Troms, Telemark og Nordland som har lavest gjeldsgrad, melder Dagens Næringsliv.
I så og si hele Telemark er det så vidt 10% av befolkningen som har en gjeldsgrad på 5 ganger inntekten, mens dette er betydelig verre i Vest-Norge og i Oslo, og kommunene rundt.

Det ansees som høy-risiko å ha en gjeldsgrad så høyt som 5 ganger inntekten, fordi man da ikke vil tåle en renteoppgang og så fortsette å betale ned gjelden sin.

Det er en fersk oversikt utarbeidet av Norges Bank, som gir helt ny innsikt i gjeldssituasjonen i norske husholdninger. Gjelden i Norge har økt i takt med oppgang i boligprisene. For å analysere utviklingen i gjeldsopptakene har Norges Banks forskere derfor undersøkt alle norske boligkjøp i årene fra 2009 til og med 2014 og koblet dem med inntektsstatistikk for samtlige norske husholdninger. Totalt inngår rundt en halv million boligtransaksjoner i datagrunnlaget i analysen. 

Nær en av fire husholdninger (23 prosent) som kjøpte bolig i Oslo i løpet av 2014 hadde mer enn fem ganger brutto årsinntekt i gjeld. Det samme var tilfellet i storbyer som Trondheim (24 prosent), Stavanger (24 prosent) og Tromsø (23 prosent) I Bergen hadde en av fem (21 prosent) husholdninger som kjøpte bolig mer enn fem ganger inntekten i lån.

Les hele saken i DN

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia