fbpx

Telemarkinger er blitt mer redde for helsa

Kyrre Dahl2. februar 20213min

Nesten halvparten av alle nordmenn er blitt mer bekymret for egen helse etter at pandemien startet. Telemarkingene er øverst på lista over de som er mest bekymret. 

Tallene kommer fram i en undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring.

– For de fleste av oss er frykten sunn og en forutsetning for å holde tilstrekkelig smittevern, men for andre går det altfor langt. Redselen blir en større belastning enn pandemien, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

Her bor de reddeste

I Nordland, Vestfold og Telemark er helseangsten høyest i landet. I disse to fylkene sier 52 prosent at de er mer bekymret nå enn før pandemien.

– På bakgrunn av informasjon fra regjering og helsemyndigheter, og ikke minst massiv mediedekning fra inn- og utland er det ikke rart folk blir bekymra. Eldre mennesker og andre risikogrupper har jo en viss grunn til å bekymre seg, sier Helge Skjerven i Frende.

De minst redde finner vi langs vestlandskysten. Fra Møre og Romsdal (33 prosent), via Vestland (31) og til Rogaland (30).

Økt trafikk hos psykologene

Hos psykologene i Sense PKT merker de trafikken fra pasienter med koronaproblematikk.

– Vi får betydelig flere henvendelser. Folk sliter med slitasje forbundet med hjemmekontor, ensformige arbeidsdager, tap av energi, manglende motivasjon og stressrelaterte utfordringer, sier hun.

Sosial isolasjon, bekymringer knyttet til fremtiden og familiemedlemmer som strever er andre gjengangere.

– Folk er lei pandemilivet nå. Mange som hadde det vanskelig før har fått det enda vanskeligere, sier psykologen fra Sense PKT.

Slik håndterer du frykten

– Først og fremst må du stole på at myndighetene har det beste beslutningsgrunnlaget og etterleve smittevernrådene som best du kan. Deretter må du prøve å ikke la frykten styre livet ditt. Ikke gi tid til problemstillinger som du uansett ikke kan styre, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.

Åpenhet, aksept og gode samtaler er andre tips for å håndtere angsten.

– Hvis det ikke er noe du kan gjøre for å påvirke det du frykter er det viktig å lete etter gode måter å forholde deg til den på. Sitter du fast i vanskelige tanker og følelser for lenge er det lurt å oppsøke hjelp. Da blir det lettere å finne strategier som hjelper deg inn på et bedre og triveligere spor. Ofte er det overraskende små justeringer som skal til, sier psykolog Jøri Gytre Horverak.

Kilde: Frende forsikring

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia