fbpx

Ta det med ro – fredag den 13. er ingen ulykkesdag

Radio Rjukan11. april 20186min
uhell-svartkatt_2a92

Nå på fredag er den her igjen, fredag den trettende. En dag mange i Norge forbinder med ulykke, mens det er en lykkedag i Italia. 
– Fredag den 13. er faktisk en sikrere dag enn alle andre fredager i året. Statistikken viser at det skjer færre ulykker fredag den 13. Sjansen for å bli utsatt for bilulykker denne fredagen er 12 prosent mindre enn andre fredager og
vi ser samme tendens for reiseskader, brann-, vann- og personskader, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring.

Fredag den 13. er fra gammelt av forbundet med mye overtro, og tallet 13 har vært sett på som et tegn på ulykke. Mange steder unngår fremdeles å bruke tallet 13 i f.eks. gatenummer, etasjer, hotellrom og seterader på fly.

– Overtroen er sterk hos mange, og det skal man ikke kimse av. Når det likevel viser seg at fredag den 13. ikke er en så stor ulykkesdag som mange har inntrykk av, henger dette trolig sammen med at folk er ekstra varsomme denne fredagen, at de tar færre sjanser enn normalt. Folk er bevisst fredag den 13. og tar sine forholdsregler, sier han.

Generelt er fredager en ulykkesdag. Det er flere trafikkulykker, reiseskader, tyveri og innbrudd fredager enn andre dager i uka.

– Men det har lite med magi og forbannelser å gjøre, men skyldes trolig mer at trafikken og stressnivået er større på fredager enn andre ukedager. Folk skal rekke over mye på en gang og reiseaktiviteten er langt større enn resten av uka. Likevel ser vi at fredag den 13. ikke skiller seg ut negativt i ulykkesstatistikken, sier Opedal.

I en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Tryg Forsikring noen år tilbake, kom det frem at mer enn hver tredje nordmann karakteriserer seg selv som overtroisk. De mest overtroiske fant en i Nord-Norge, mens folk i Oslo var de minst overtroiske.

Undersøkelsen viste også at kvinner var betydelig mer overtroiske enn menn, og at andelen overtroiske synker i alderen 40 år og oppover.

Blant de som var overtroiske var det mest ulykke forbundet med å passere en svart katt som krysset veien foran en, samt å gå under en stige.

– Jeg tror vel at man trygt kan passere både svarte katter og stiger fredag. Skulle det skje noe får man heller skrive det på kontoen for uflaks. Når så er sagt, også erfarne forsikringsfolk kan være overtroiske. Det er ingen som banker så mye i bordet som oss, smiler Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Om tallet 13 og fredag den trettende

Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Det er når måneden begynner på en søndag at den 13. havner på en fredag.

Tallet 13 har vært ansett som et uheldig tall fordi det er snakk om et usymmetrisk oddetall, i hvert fall innenfor de kulturkretser som regner 12 timer dag, 12 timer natt og 12 måneder i året.

Tradisjonen med fredag den 13. er særlig utbredt i den vestlige verden og særlig
innenfor det engelskspråklige området, men det er ingen ting som tyder på at
forestillingen er spesielt gammel. Det finnes ikke sikre holdepunkter for hvorledes forestillingen egentlig ble etablert.

I Spania og Hellas er det tirsdag den 13. som er forbundet med ulykke, mens i Italia er fredag den 13. ansett som en lykkedag.

I kristen tradisjon kom fredagen til å bli oppfattet som uheldig fordi Jesus fikk sin død på korset på langfredag. Tallet 13 kalles også «djevelens dusin».
Det trengs 13 hekser for å holde en skikkelig heksesabbat.

Det er først utover på 1900-tallet at fredag den 13. ga seg utslag i slik frykt at enkelte velger å holde seg hjemme eller være uvirksomme.

Noen har slik angst for fredag den 13. at de får diagnosen paraskevidekatriaphobia. Dette er nært beslektet med triskaidekaphobia, som
innebærer angst for tallet 13.

(Kilde: wikipedia)

Foto: Colourbox – Trygg Forsikring.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia