fbpx

Sterke reaksjoner på sykehusdebatt

Radio Rjukan13. mai 20169min
sykehuset-telemark_fd24

En stor gruppe toppolitikere i Skien kritiserer fylkeslege Steinar Aase for å ha offentliggjort en foreløpig rapport om Sykehuset Telemark, og mener at deter skaper frykt blant befolkningen å gå ut med at ledelsen har overfylte sykehuskorridorer som kan medføre dødsfall.
– Vi har plikt til å gå ut med dette, svarer Fylkeslege Steinar Aase på sin side, og avviser kritikken. Fylkeslegen får støtte fra Tinn og fra pa
sientombudet i Telemark, Else Jorunn Saga.
Hun mener politikerne og innbyggerne i Telemark må være glade for at Fylkeslegen gjør tilsyn ved Sykehuset Telemark.
– Åpenhet skaper tillit, ikke frykt, sier pasientombud Else Jorunn Saga, som derfor mener politikerne tar feil i sin kritikk, sier hun til NRK.

Reaksjonene møter vantro og hoderysting i Tinn ,der tilliten til sykehusledelsen i Sykehuset telemar er lik null.
– 
Det er mulig at grenlandsbefolkninga blir skremt Vi andre har vært skremt lenge, og får konstantert det vi har sagt hele tida, er en reaksjon på dette på facebook
– Her forteller ENDELIG fylkeslegen sannheten, så går politikerene ut med at dere blir skremt?, sier en annen.
– Telemarks befolkning blir vel mer skremt av dårlig behandling og overbelegg ved sykehuset Telemark. Bra at fylkeslegen legger sannheten på bordet. Jeg blir mer skremt av disse politikerne som ikke skjønner hva saken dreier seg om. Hvordan skal man gjøre tiltak til forbedringer hvis ikke sannheten kommer fram? Sier en tredje.

Tidligere kommunehelsesjef i Tinn, Einar Opedal er klar.
– Dette var ein kalkulert risiko som ST tok. Tre dødsfall er tre for mange.Sjukehuset vart åtvaria i forkant, dei visste kva dei gjorde. Det er prisverdig av fylkeslegen å avdekka desse alvålege forhold. Desto meir skremmande er det at politikarane prøver tildekka situasjonen. Det inngir ingen tillit korkje til sjukehuset eller politikarane, sier Opedal.

Også Tinns ordfører er sterkt kritisk til sine politiker-kolleger i Grenland.
– Vi kan ikke ha det slik at politikere i Skien og ellers i landet, er domstol for tilsynsmyndighetene. I dette tilfelle Fylkeslegen i Telemark. Det er veldig rart. Dette er en seriøs tilsynsmyndighet. Utspillet oppfatter jeg derfor som skivebom, sier ordfører i Tinn Bjørn Sverre Birkeland. Han er også leder av Kommunenes Interesseorganisasjon for Lokalsykehus.

Rapporten om Sykehuset Telemark går ut på at sykehuset har begått alvorlige lovbrudd. Ikke alle liker at rapporten ble offentliggjort, selv om rapporten er alvorlig, og knytter tre dødsfall til lav bemanning og for høyt pasientbelegg.

I en felles pressemelding karakteriserer skienspolitikerne påstandene i rapporten som grove, og sier at de kan skape ubegrunnet frykt i befolkningen.
– Skremmende rapporter som blir offentliggjort med grove påstander før sykehuset har uttalt seg, kan føre til at befolkningen blir utrygg på om de får riktig hjelp og behandling, og det skaper ikke en god helsetjeneste, står det i pressemeldingen.
Det er skienspolitikerne Hedda Foss Five (Ap), Karianne Hansen (Frp), Trond Ballestad (Sp), Jan Terje Olsen (H) og kommunelege i Skien Vegard Høgli som står bak pressemeldinga.

De mener hele Telemark bør stå sammen om å støtte sykehuset. De skriver: 
"
Telemarksamfunnet bør stå sammen for å realisere samhandlingsreformen, støtte utviklingsplanen for sykehuset i Telemark og realisere endringene for kommunehelsetjenesten…. Skremmende rapporter som blir offentliggjort med grove påstander før sykehuset har uttalt seg, kan føre til at befolkningen blir utrygg på om de får riktig hjelp og behandling, og det skaper ikke en god helsetjeneste… Helsetjenestene er i endring, og vi bør støtte vårt sykehus i den krevende overgangen… STHF har fått beskåret sine ressurser i samsvar med hva fylket «burde» bruke ut fra befolkningssammensetningen. Vi forstår at dette setter sykehuset under et brutalt økonomisk press, men har tillit til at sykehuset gjør en seriøs jobb med å opprettholde et faglig forsvarlig helsetilbud i Telemark… Vi har i vårt arbeid med å få stråleenheten hit møtt et sykehus som fremstår annerledes enn det vi nå leser om i media.  Vi har møtt et sykehus som hele tiden fokuserer på pasientenes helsevesen, ansatte som er dyktige og stolte av arbeidsplassen, og en ledelse som arbeider hardt for å innfri krevende føringer fra overordnede myndigheter…" 

Les hele: Pressemelding om Sykehuset Telemark

Fylkeslege Steinar Aase sier til NRK han har sitt på det rene.
– Jeg er glad for at vi har engasjerte politikere som ser viktigheten av en offentlig debatt. Likevel er det viktig å si at vi har plikt til å offentliggjøre slike rapporter, sier Aase til NRK.

Fylkeslegen innrømmer at han reagerer negativt på noe av kritikken skienspolitikerne kommer med.
– Vi har ikke lov til å holde slike rapporter hemmelig. Vi bør bidra til en debatt om viktige spørsmål. Når media henvender seg til oss, prøver vi å besvare det så grundig og samvittighetsfullt som mulig. Vi ville sviktet funksjonen vår om vi ikke undersøkte feil, mangler og kritikk på en ordenlitg måte.
 

Foto: Sykehuset Telemark HF

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia