fbpx

Starter Telemark kunstmuseum med unik verdensarvutstilling

Radio Rjukan28. oktober 20214min
Direktør NIA Anna Hereid , Dag Aleveng, Avd leder Helene Brekke TG NIA og kurator TG NIA Susanne Grina Lange

Etableringen av Telemark kunstmuseum vil markeres sammen med åpningen av Dag Alvengs nye utstillingen Tungt vann og dype daler og boklansering lørdag 30. oktober kl.13.00.

Kunstfotograf Dag Alveng har reist rundt i Telemark i 2 år med fotoapparat. Den nye utstillingen viser en helt ny fotoserie fra Telemark, samt utvalgte verk fra tidligere serier. Til utstillingen er det laget en bok som presenterer hele den fotografiske reisen, som utgitt av Forlaget Press og blir lansert på åpningsdagen.

Det er den prisvinnende forfatteren Amalie Kasin Lerstang fra Notodden som har skrevet tekstene til boken som utgis med engelsk tale.
Dagen markerer også at Telemarksgalleriet endrer navn til Telemark kunstmuseum.

Dag Alveng (f. 1953) er en av våre fremste og mest betydningsfulle fotokunstnere. Han har helt siden 1970-tallet hatt en internasjonal kunstnerkarriere og er representert i samlingene til flere av verdens ledende museer.

I prosjektet «Tungt vann og dype daler» er det kunstnerens møte med Verdensarven og Telemark som står i sentrum. Hvordan kan verdensarven fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst? Og hvordan kan samtidskunst inspirere til større kunnskap om verdensarven? Dette er noen av spørsmålene som er utgangspunktet for Alvengs nyeste fotoprosjekt.

Dag Alveng sier selv om utstillingsprosjektet:

Tungtvannsaksjonen har lenge vært en stor interesse for meg, og i 1983 fotograferte jeg heltene fra Telemark, for amerikanske TIME Magazine. Som en del av prosjektet «Tungt vann og dype daler» har jeg tilbragt flere uker i Rjukan og på Notodden. For å bedre forstå, lære om, samt oppleve Telemark og verdensarven, samtidig som jeg fotograferer.

Min målsetning er å lage sterke, magiske, og vakre fotografier av ren natur og av menneskeskapte objekter. Å finne stedene som formidler følelsen og grunnlaget for disse stedenes plass på UNESCO verdensarvliste gjennom vakker og sterk kunst er målet med prosjektet.

Utstillingen i Telemarksgalleriet viser også bilder fra noen av kunstnerens tidligere kunstprosjekter, og gir dermed en bred presentasjon av kunstnerskapet. Utvalgte verk fra Sommerlys, Vinterlys, Racing og Wilse blir en del av utstillingen.

Det lavmælte uttrykket i Alvengs fotografier løfter en gammel trerot, en fjellvegg, eller rester av gammel industri opp til estetiske kunstobjekter. Kunstnerens øyne festes ved tidligere umerkbare detaljer og gjennom fotografiene blir publikum invitert inn i dette annerledesblikket på våre omgivelser.

Utstillingen er kuratert av Susanne Grina lange og Helene Brekke ved Telemark kunstmuseum NIA.

 

Arrangementsfakta:

Utstillingen Tungt vann og dype daler
Utstillingen åpner lørdag 30. oktober kl. 13.00 (og varer til 9. januar 2022.)

Tale for dagen blir ved Maja Foss Five, leder hovedutvalg kultur i Vestfold og Telemark fylke og Anna Hereid, direktør ved Norsk industriarbeidermuseum.
Åpningstale ved Per Bjarne Boym, kunsthistoriker og kunstkritiker.

Den kjente strengemesteren Knut Reiersrud og folkesanger Anne Gravir Klykken står for musikken denne dagen.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia