fbpx

Spår to bulkedager før jul i år

Radio Rjukan17. desember 20195min
bulking-julestria_07b6

Den store bulkedagen kommer som regel rett før julaften når folk skal hjem til nære og kjære for å feire høytiden. Ifølge skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, må vi se tilbake til 2013 for å finne sist gang julaften landet på en tirsdag.
– Sist juleaften var på en tirsdag, i 2013, var det betydelig flere bil- og trafikkskader fredag 20. og mandag 23. enn 21. og 22. desember. Vær og kjøreforhold har mye å si, men i år er det nettopp 20. og 23. desember folk bør være ekstra oppmerksomme når de ferdes på veiene, sier Nielsen.
 
Forsikringsbransjen har registrert over 13 500 bil- og trafikkskader den 21. 22. og 23. desember de siste tre årene (2016, 17 og 18). Samlet erstatning på disse skadene er på over 255 millioner kroner. Dette omfatter kun materielle skader, på personbiler under 3,5 tonn, ifølge Nielsen.
En annen faktor som påvirker kjøreferdighetene er synet, som igjen kan bli påvirket av julestresset. Marie Eidhammer, optiker i Specsavers, sier at det er normalt å oppleve stressrelaterte plager med synet og øynene fra tid til annen. Kanskje er man midt oppi julestria? Det kan være at det rett og slett er mye som foregår på en gang, med jobben, økonomien, relasjoner, andre endringer i livet – eller kanskje en kombinasjon av alt.
 
– Stress forårsaker vanligvis forbigående symptomer relatert til øynene. Det kan være at man for eksempel føler at man ser litt tåkete på grunn av at pupillene utvider seg, og adrenalinet øker. Man kan oppleve leamus i øyelokk relatert til muskulaturer rundt øynene, eller man kan bli følsom for lys og kjenne at øynene virker tørrere enn normalt. Dette kan også være med å trigge hodepine, sier Eidhammer.
 
Specsavers-optikeren understreker at stressrelaterte forbigående øyesymptomer ofte kan forhindres og reduseres ved at man tar hensyn til stressfaktorene. Om man skulle gjøre dette, men likevel opplever endringer i synet, anbefaler Eidhammer å oppsøke optiker eller øyelege for å få det undersøkt.
 – Sjåfører bør være ekstra varsomme på veien og stresse ned for å sikre en god og trygg jul, oppfordrer Specsavers-optikeren.
 
Nielsen og Eidhammers tips for å stresse ned og unngå bulking i julestria:
* Beregn ekstra god tid. Kjør pent og se an kjøreforholdene
* Få nok søvn. Sørg for å få nok timer på puta slik at du er uthvilt når du setter deg bak rattet.
* La mobilen ligge. Ikke skriv SMS eller snap mens du kjører. Plott inn adressen i navigasjon og sett på musikk fra mobilen før du starter. Skal du kjøre langt er det smart å skru av notifikasjoner på mobilen.
* Ta det pent i parkeringshus. Eller unngå P-hus i det hele tatt.
* Vær obs ved rygging. Uhell ved rygging er det mange av på bulkedagen(e). De fleste av oss parkerer med fronten inn først – og rygger når vi skal ut igjen. Gjør heller omvendt
* Parker langt unna inngangen. Parkerer du litt lenger unna, der det er større plass, står du tryggere.
* Husk å pakke bilen riktig – det tyngste nederst og innerst.
* Stress ned.  Visste du at du bare sparer 40 sekunder pr mil på å kjøre i 100 heller enn i 90 km i timen.
* Kvalitetstid. Legg inn litt aktivitet, tilbring tid med venner og familie og unngå skjermarbeid i tiden før og i romjula. Dette reduserer stress.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia