fbpx

Rjukan – Notodden ble Verdensarv

Radio Rjukan5. juli 201518min
unesco-bonn_42fe

Rjukan – Notodden ble UNESCO verdensarv-sted like etter klokka 10 søndag 5. juni, 108 år og 1 dag etter at Sam Eyde besluttet å overføre Notodden-eksperimentene til å bygge byen Rjukan for halvannet norsk statsbudsjett – for utenlandsk investorkapital.
Det var i siste liten i lørdag kveld at Tyrkia fikk gå foran Rjukan – Notodden med sin nominasjon av festningsbyen Diyarbarkir, som dermed førte til at den norske nominasjonen ble utsatt til søndag morgen.

Direkte på Live TV-overføring fikk alle interesserte følge en halvtime lang sesjonen der UNESCOS innstiller ICOMOS først fremførte en kort presentasjon av nominasjonen og hvorfor den har "outstanding universal value" ifølge kriteriene nummer to og fire for verdensarv, for de ulike land kunne "heise flagg" for å komme med sine kommentarer og evt. kritiske spørsmål til nominasjonen. For Rjukan – Notodden sin del var det ingen, men derimot svært mange godord for nominasjonen.

Se hele adopsjonen i opptak her

I alt 17 land heiste flagg og tegnet seg på talerlista.
Først ut var Fillippinene som sa dette er en samling av alt. "Breathtaking scenery", "groundbreaking" industri, og at det var "milestone accievement in sceience and technology in the service of the humanity". 
Tyskland sa at dette er abelaktig verdensarv som forstatt er i god stand, og som viser den industrielle, elektriske, sosiale og tenkologiske utviklingen verden gikk inn i ,og Tyskland supporterer denne anbefalingen, og vil gratulere Norge med nominasjonen.
""Japan ville gratulere Norge med det som blir en suksessful inskripsjon av en unik site. Ikke bare er dette plassert i et utrolig landskap, men også fordi dette viser en en "quite remarkable site" og viser produksjonen av kunstig gjødsel som ble sendt over hele verden, og dette bør være et av de viktigste forbilder for andre nominasjoner i framtida.

Finland mente at dette er et eksepsjonelt mangefassettert sted, ikke bare i et fantastisk landskap, men industrien og deres samarbeid med arbeiderne er forbilledlig, og at kunstgjødselet reddet verden fra sult, og Finland gratulerer varmt Norge med denne fine nominasjonen.

Jamaica sa at dette uten tvil er svært fortjent UNESCO Verdensarv, og man bli slått av det utrolige lanskapet der dette foregikk. 
Sør-Korea sa at de er svært glade for at Rjukan – Notodden blir skrevet inn i verdensarven nå. Den elektrokjemiske prosessindustrien i de to company towns på alle måter understreker verdifull verdensarv.
– Vi takker Norge for at de har nominert dette til verdensarven, og gratulerer.
India sa de er veldig glade for at Rjukan – Notodden blir tatt opp som verdensarv, og synes dette er en eksellent nominasjon.
– Vi er veldig glade for denne nmominasjonen, fordi det er sosiale innovasjoner koblet med industriutvikling og innovative transportordninger for å få ting ut på verdensmarkedet. Vi gratulerer!

Senegal var "delighted" med denne verdensarvnominasjonen, som viser hvordan industrien kunne gi naturressurser og -produkter som gikk hånd i hånd med bruken av naturen samtidig som det er en eksepsjonell site. 
– Vi er særlig imponert over symmetrien, og balansen i prosjektet, og der bruken av natur og kultur kommer sammen, og her ser vi hvordan naturen blir brukt som en service for menneskeheten. Dette er et forbilde for annen industridrift.
 Særlig vårt kontinent må se på hvordan vi kan følge dette som eksempel på hvordan utviklingen av landområder, minaraler og naturressurser benyttes i utviklingen videre.

""Qatar takket Norge for den viktige nominasjonen.
– Vi støtter inskripsjonen på verdensarvlisten.
Colombia sa at dette uten tvil er en "outstanding" eksempel på tidlig industriell verdensutvikling tidlig i det 19. århundre, og Norge har nomineret en eksellent verdensarv.

Kazakstan ville gratulere Norge og Icomos med viktig og "outrstanding worldwide value" i sin verdensarv. Rjukan og Notodden er "outstanding" eksempler på hvordan industri ga bedrede sosiale forhold til mennesker i en tid da sivilisasjonen hadde store utfordringer med mattilgang.
De to byene ble laget for å bidra til å mate verden i en tid da sivilisajonen var truet av matmangel.
Malaysia sa de vil benytte anledningen til å støtte nominasjonen, og takke for nimonasjone nav Rjukan – Notodden, og vil se dette på UNESCO-lista.

Tyrkia sa de gjerne "støtter koret" som vil ha dette på verdenarvlista. Det er perfekt balanse i denne nominasjonen, som kommer fram av dossieret av et eksemplarisk site, som viser alt tydelig i papirene, og vi vil gratulere Norge.

Libanon støtter inskripsjonen, og ville påpeke at denne nominasjonen fra Norge bidrar tiul en mer ballansert verdensarv, da industri-verdensarv er underrepresentert på lista, og dette er viktig å få med. Denne nominasjonen fyller dette gapet.

Algerie sa at forsløagetr om å slrive inn dette på lista er svært interessant. Og som Libanon sa er dette veldig viktig, og at de var for å ta opp dette i verdensarven, og som er så godt bevart, der man har klart å bevare naturen selv om det er store utfordringer med hensyn til utbygging. Det må ha vært en stor utfordring, og fet er imidlertid fortsatt en utfordring for Norge å holde det slik.
Vioppfordrer til mer av dette, som er et godt eksempel på hvordan industriutvikling bør gjøres rundt om i verden.
Vietnam støttet også nominasjonen varmt, og sa at dette er eksepsjonell verdensarv og menneskelig utvikling, og ville gratulere med denne nominasjonen som viser eksepsjonell bruk av naturen, og viser at industriell utvikling kan gå hånd i hånd med menneskelig utvikling. Gratulerer til Norge,
Portugal vil gratulerte med denne fantastiske kandidaten, og som det allerede er sagt er dette en sterk søknad, og viser at de allerede på kort tid har laget en svært sterk søknad. I gratulerer Norge med denn eeksellente nominasjonen.

""Det kom ingen spørsmål, og dermed kunne Madame Chairman av kunngjøre at Rjukan – Notodden for adoptert, og gratulerte Norge med denne interessante nominasjonen.

Norges reprsentant takket for inskropsjonen, og presenterte de som var tilstede fra Norge.
Notoddens ordfører Jørn Christensen åpnet med å takke for adopsjonen, og fortalte at man allerede jobber hardt med å bringe verdensarven videre til de unge i distriktet, slik at de skal ha forståelsen for dens betydning. 
Tinn-ordfører Steinar Bergsland sa i sin lille tale etterpå at han var stolt av nominasjonen, og takket for adopsjonen, og fortalte at hele Telemark fylke står bak å ta vare på denne unike verdensarven.

Til slutt kunne Madam Chairperson, som ledet forsamlingen, gratulere Norge med Verdensarv-adopsjonen, og lykke til videre med arbeidet.

""Dermed er Rjukan – Notodden, som faktisk er en av de aller største verdensarvene som er tatt opp hittil, både med hensyn til diversitet og størrelse, på UNESCOs verdensarvliste. Etter Røros er dette Norges andre by-adopsjon, sågar med to byer sammenlenket i et skjebnefellesskap.

– Dette ble akkurat den historiske og spesielle dagen vi alle håpet på. Det ble av alle land understreket hvor grundig forberedelser og innsats som var lagt ned i søknaden vår. Så vi får rette en spesiell takk til de som har stått på for å gjøre vår søknad så god og gjennomarbeidet. Vi er nå faktisk en Verdensarv-by, sa Rjukans verdensarvkoordinator Øystein Haugan i en umiddelbar kommentar.

En spent delegasjon en time før de skulle følge adopsjonen i plenumssalen:

""

Foto: Rune Lødøen

Deretter stod gratulantene i kø!
""Selve idéen med å få Rjukan – Notodden erklært som verdensarvsteder ble påstartet allerede i 2009, da man feiret Rjukanbanens 100-års jubileum.

Avisa Varden skriver:
Avdøde ordfører i Tinn, Erik Haatvedt, var på mange måter en fremsynt og visjonær mann. I september 2009 hadde Haatvedt invitert en delegasjon fra Odda til å være med på å feire Rjukanbanens jubileum. Under en samtale som fant sted ved Norsk Industriarbeidermuseum luftet Haatvedt ideen om å søke verdensarvstatus for Rjukan, Odda og Tyssedal. Men slik gikk det ikke, fordi Odda/Tyssedal valgte senere å hoppe av som passasjerer. Fra samme tidspunkt kom Notodden inn på toget.

En av de mange som i lang tid har vært interessert og opptatt av historien rundt Norsk Hydro er riksantikvar Jørn Holme. 
30. august i 2010 tar han like godt med seg hele staben på 95 ansatte i Oslo med mål om å få sett Hydros vugger på Notodden og Rjukan.

  – Vi startet dagen på Rjukan kino hvor vi fortalte Rjukans historie. Der ble Holme og hans ansatte også fortalt om hvordan kommunen har utarbeidet retningslinjer for huseiere, sa Øystein Haugan til Rjukan Arbeiderblad. Han var på dette tidspunktet gått fra jobben som kommunens kultursjef til å bli kommunens verdensarvkoordinator.
  – Etter at vi hadde fortalt historien, tok vi de besøkende med og endte til slutt med å spise middag på M/F Storegut og en liten rundtur med D/F Ammonia før gruppen returnerte til Notodden for å se Heddal stavkirke, orienterte Haugan.
  Dette må utvilsomt ha vært en særdeles givende orientering fordi allerede to uker etterpå dukker daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim opp på Rjukan, og får en tur med Krossobanen.
  Også han ga rosende omtale av byen som Sam Eyde bygde for over 100 år siden.
  – Det var Solheim som igangsatte den formelle siden av hele nominasjonsprosessen, fortalte den gangen Øystein Haugan.
Se hele saken i Varden
 

FAKTA om UNESCO Verdensarv
– 
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur.
– World Heritage List (WHL), eller verdensarvlisten, ble etablert i 1972 av UNESCO.
– Listens mål er å verne om verdens uerstattelige kultur- og naturarv og er en oversikt over verdensarvobjekter (kultur- og naturområder) i medlemslandene.
– Status som verdensarv innebærer et ansvar for å sikre stedene for ettertiden.
– Verdensarvstatus innebærer ikke en ny form for vern, det er kun et ekstra kvalitetsstempel, en eksklusiv internasjonal status og en merkevare med stor tiltrekningskraft innen reiselivet.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia