fbpx

Pasienter døde under overbelegg

Radio Rjukan4. november 20154min
sykehuskorridor_70f5

Bare dager etter at vi har fått nyheten om at Sykehusert Telemark har besluttet å kutte åtte av 48 senger ved Notodden sykehus, som er blitt lokalsykehuset for Øvre Telemark etter at Rjukan Sykehus i praksis er nedlagt i den store avviklingsplanen man har igangsatt for å spare penger, kommer en rapport om at overbelegg på avdelingene kan ha medført dødsfall blant korridorpasienter.

– I hvert fall to pasienter døde på vakter da det var betydelig overbelegg på de avdelingene, og vi mener at de pasientene fikk helt inadekvat oppfølging fra legehold på de vaktene, sier fylkeslege i Telemark, Steinar Aase til NRK.
De to pasientene som døde ble lagt inn med alvorlige, men uavklarte tilstander. Fylkeslege Aase har avdekket en rekke feil og mangler i behandlingen av pasientene.

– For den ene av de to pasientene ble det ikke gitt adekvat legeoppfølging. Pasienten lå lenge på legepost uten å få adekvat legeoppsyn. For den andre av pasientene fikk hun etter noe tid adekvat legetilsyn, men det tok etter vår mening litt for lang tid. Og så var det en del beskjeder om den sistnevnte pasienten som skulle vært gitt videre til neste vaktlag, men som ikke ble gitt, sier Aase til NRK.

Fylkesmannen finner altså grunn til alvorlig kritikk mot kirurgisk klinikk ved Sykehuset Telemark.
I lengre tid har Sykehuset telemark kjørt overbelegg og korridorpasienter, ette rnedleggelse av lokalsykejusene i Kragerø og på Rjukan. Det har særlig vært stort påress på akuttavdelingene, og et altfor høyt pasientantall, såkalt beleggsprosent. I snitt skal det ha vært på 120 prosent over lengre tid. Altså langt flere enn man har sengeplasser til.

– Når pasientene må legges i gangene, eller i bøttekott eller på badet og slikt, så er jo ikke dette plasser der det er beregnet å ha pasienter. Og hvis pasientantallet blir vesentlig høyere enn det som er planlagt, så kan det bli så mye å gjøre for personalet på vakt, at de pasientene ikke får adekvat pleie og heller ikke adekvat medisinsk tilsyn, sier Aase.

Det er avdekket en rekke feil og mangler, og påvist brudd på regler om journalføring. Fylkesmannen ser alvorlig både på de medisinske feilene som er avdekket, og på at ikke sykehuset i større grad har tatt selvkritikk ved sin egen gjennomgang av saken. Sykehuset skal også overfor de pårørende ha frikjent sin egen handlemåte, før det hadde vært gjort en adekvat intern gjennomgang og uten at saken hadde blitt meldt til Statens helsetilsyn slik loven krever.

Les hele saken hos NRK.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia