fbpx

Nynazister markerte på Gaustatoppen

Radio Rjukan2. mars 20179min
gaustatoppen-telemark_c2a0_a08b

I august markerte nynazistene seg på  Gaustatoppen, men klistremerket fikk ikke henge der så lenge.

"Reservert folkeforrædere" og "Rapefugees not welcome" står det på de store klistremerkene som nynazister i «Den nordiske motstandsbevegelsen» henger opp rundt omkring i Norge på spesielt utvalgte steder, ifølge en stort anlagt reportasje i nettmagasinet Filters Nyhetsavdeling.
På de masseproduserte lappene er det tegnet en lyktestolpe med ei hengeløkke.

Når de organiserte nynazistene har hatt det de kaller propaganda-aksjoner, legge de ut skrytebilder på nettet noen dager i etterkant, slik de ha gjort etter aksjonen på Gaustatoppen 10.august ifjor. 

""Det er klistemerker som det til høyre her, som et et foto som er lagt ut av den nynazistiske organisasjonen.

– Det stemmer det. Jeg fikk beskjed om at det var hengt opp et slikt merke på dert høyeste punktet på Gaustatoppen, og jeg fikk en telefon fra Jon Atle (red. anm.: Jon Atle Holmberg, daglig leder i Telemark Turistforening) om å løpe bort å få fjerna det, noe jeg da gjorde, sier Ann Kristine Karlsson, som er bestyrer på Gaustahytta.
– Det stemmer at det skjedde i august, bekrefter hun overfor Radio Rjukan.
– Jeg har imidlertid ikke funnet noen andre slike siden da, men vi har jo fått beskjed om å holde øynene åpne, sier Karlsson, og rive ned noe hvis vi ser det.
Radio Rjukan har ikke klart å få tak i Holmberg selv, så det er ikke bekreftet hvordan Telemark Turistforening fikk vite om dette, eller om det er noe man har bygd opp en beredskap om rundt på steder som Den Norske Turistforening råder over.
Flere av markørpunktene er basert på attraksjoner og steder der "sunne nordmenn" ferdes.
I miljøet legges dert også stor vekt på det kameratslige i organisasjonen, og det arrangeres derfor ofte sosiale aktiviteter som skogsturer, hytteturer og annet ute i norsk natur.

Daglig leder i Gaustabanen Halvor Br. Haukås kjenner ikke til andre tilfeller av slik markering.
– Nei, vi har ikke sett noe på toppen eller i forbindelse med Gaustabanen, men vil holde oppsyn med det, sier Haukås, som også tror det er viktig at folk river ned slikt hvis dem ser det.
– Vi kjenner ikke til noe mer her, men sånt vil vi jo ikke ha, sier Haukås til Radio Rjukan.

Filter Nyheter har kartlagt hver enkelt av de nær 350 av den såkalte motstandsbevegelsens skrytemeldinger fra norske «aksjoner» de siste seks månedene, for å se etter mønstre geografisk.
Slik ser det ut etter at vi har matet sted og datoer inn i et kart (tallene viser frekvens for hvert område og fargene er tidsperioder – zoom inn for mer detaljerte tall og til slutt de enkelte hendelsene)

Noen ganger er privatboligene til enkeltpersoner, oftest lokale politikere, asylmottak, kjente landemerker, og i postkasser, som til personer som Utøya-tillitsvalgt Trond Henry Blattmann (Ap) i Kristiansand, ifølge nettstedet. Der ble det lagt ut en skrytesak med bilde tatt i mørket av Blattmanns postkasse, der det framgikk at han var blant "utvalgte personer" i aksjonen. Han er tidligere leder i 22. juli-støttegruppa, har flere ganger uttalt seg kritisk om framveksten av nynazister – og har blitt utsatt for det samme før.

Siden i fjor sommer har nynazistene – trolig for å få mer oppmerksomhet – rettet mer av propagandaen mot "homolobbyen", asylmottak, skoler og organisasjonens holocaustfornektelse og generelt antisemittiske budskap blir forsøkt understreket gjennom valg av objekter.
I november 2016 ble det klistret opp lapper med «NS-sone» og «Nasjonalsosialistisk revolusjon» ved minnesmerket på Møhlenpris i Bergen med navn på jøder bosatt i byen som ble drept under okkupasjonen. 18. februar i år hang nynazistene opp «sperrebånd» og plakater på Teknisk museum i Oslo knyttet til en utstilling som omtalte Holocaust.

Om man tar utgangspunkt i nynazistenes egenmeldinger kan det se massivt ut: Flere hundre hendelser bare i 2016. De drar sjelden langt hjemmefra. Legg merke til de ujevnt fordelte fortetningene i kartet ovenfor.
Nord for Stjørdal er det nesten ingen aktivitet, med unntak av sporadisk løpeseddeldistribusjon i Alta og Lakselv i Finnmark. I Sogn og Fjordane driver «motstandsbevegelsen» ingen aktivitet overhodet.

PST frykter at voldelige aksjoner, som angrep på asylmottak, skal spre seg til Norge.
– De er ute og henger opp naziflagg, klistremerker og bannere, og er mye mer synlige med budskapet sitt og i forsøket på å rekruttere andre.

Magasinet Filter Nyheter har navngitt en rekke av aksjonistene, men nynazistene nevnt i artikkelen har ønsket å la seg intervjue av Filter Nyheter.
 

FAKTA:

De Nordiske Mostandsbevegelsen

Nynazistisk organisasjon, med nasjonalsosialistisk ideologi som har ni visjoner for Norge.
Visjonene går på å innføre et nasjonalsosialistisk samfunn som skal stoppe masseinnvandring, ta tilbake makten fra "sionismen", skape en nordisk selvforsørgende stat med utpreget folkestyre utenfor FN, EU, EØS og Nato, forby medier som "opptrer folkefiendtlig", skape et samfunn i harmoni med naturen, innføre allmenn verneplikt og ekspandere militæret og innføre en folkedomsstol for å straffeforfølge alvorlige tilfeller av folkeforræderi.

Kilde: Egen nettside

Linker:
Les mer i Filter Nyheter – Her aksjonerer nynazistene i Norge 
Les mer i Filter Nyheter – Den Nordiske Motstandsbevegelsen 
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia