fbpx

Nye Notodden stasjon åpnet

Kyrre Dahl12. desember 20203min
notoddentog
Nye Notodden stasjon. Foto: Kyrre Dahl

14. desember tas den nye kollektivterminalen på Notodden i bruk. Det betyr at toget igjen kjører til skysstasjonen og en enklere overgang for deg som tar bussen fra Rjukan og skal til Grenland.

Arbeidene har holdt på i nesten ett år og kostet flere titalls millioner kroner, men nå er også sporet inntil buss-stasjonen på Notodden elektrifisert. Mandag tas den rehabiliterte linja i bruk.

Det gikk tog til skysstasjonen inntil august 2015, da ble dieseltogene på Bratsbergbanen skiftet ut med elektriske tog som bare kunne gå til Notodden stasjon, som ligger 700 meter unna. Dette medførte at alle som kom med buss fra Rjukan måtte ut på en lang spasertur for å komme videre med tog. Nå er de dagene omme.

Sporet som nå er elektrifisert går langs Hydroparken, et fredet område som inngår i Rjukan – Notodden industriarv med UNESCO-status. Prosjektet måtte derfor forholde seg til føringer for kulturminnevern.

– Vi skal senke sporet inntil 1,2 meter slik at det kommer nær det historiske nivået fra 100 år tilbake. Deretter skal vi sette opp master og kontaktledning, rive den gamle plattformen og bygge en ny som kan ta imot 110 meter lange persontog, fortalte prosjektleder Rune Jensen før arbeidene startet i vinter.

Sporet passerer gamle Notodden stasjon, som er fredet og huser en kafé i dag. For at den nye kontaktledningen skulle få sikker avstand til bygget, har man dreid sporet i en kurve inn mot bilveien E134. Dette har krevd solid fundamentering og nye murer, samt endringer på vann, avløp og strømkabler. I en periode måtte også veien legges om.

Det er en ny og moderne plattform som tas i bruk 14.12. Her finner man informasjonstavle og billettautomat og til og med sitteplasser for de som må vente på toget. Bussen til og fra Rjukan har holdeplass tett inntil toget, slik det har vært lenge.

Det er foreløpig vanskelig å finne noe konkret informasjon online om dette. Søker du på Farte får du fortsatt beskjed om at du må bytte til lokalbuss mellom Notodden kollektivterminal og Notodden stasjon. Dette er altså ikke riktig, men på Vy.no er det heller ingen informasjon om dette. Den eneste lappen vi fant om dette sto inne på et tog på Bratsbergbanen fredag.

Det er også nye rutetider for Bratsbergbanen, der det er noen mindre forandringer. Så sjekk rutetidene før du skal reise. Dessverre er det fortsatt lite korrespondanse mellom tog og buss, så påregn ventetid.

Kyrre Dahl

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia